Kalhon rata vilkastumassa

HARTOLA
Kyösti Piippo

Moottorien ääni leikkaa keväistä maisemaa. Radalla kiertää kaksi autoa melkoista vauhtia, suorilla kiihdyttäen ja mutkiin jarrutellen. Paikka on Kalhon karting -rata ja 13-vuotias Helmi Parikka sekä FK -kerhon uusi puheenjohtaja Benjami Pohjankoski karistelevat autoistaan radalle menneen talven pölyjä.

Viime vuonna Itä-Hämeen FK -kerho tuli toimineeksi 30 vuotta, mutta synttärit menivät ohi hiljaisuuden vallitessa.

–Täytyy tunnustaa, että toiminta oli miltei pysähdyksissä viime vuonna. Yritämme nyt parantaa tapamme, sanoo huhtikuun lopulla uudeksi kerhon puheenjohtajaksi valittu Pohjankoski.

Hartolalainen opettaja Eino Sandelin toi aikoinaan karting -innostuksen paikkakunnalle. Kalholle, Eero Carlsonin maalle rakennettiin betoninen rata ja nykyinen rata näki päivänvalon 25 vuotta sitten.

Radan läheisyydessä asuva Ari Parikka muistaa hyvin radan menneiden vuosien toiminnot. Parikan perheessä karting -autoilua on harrastettu lasten toimesta pienestä pitäen ja autoja oli aina kotona useitakin. Helmikin osallistui ensimmäiseen Päijänne Cup’iin jo vuonna 2014.

–Kisoja pidettiin ja yksi tärkeimmistä oli jokavuotinen Päijänne Cup. Se on kolmen osakilpailun sarja, mitkä ajetaan Kalhon lisäksi Jämsässä ja Lahdessa.

Pohjankoski ja Parikka lupailevat, että tulevana suvena (15.6.) Päijänne Cupia ajetaan taas Kalholla iltakilpailuna ja sen lisäksi on tarkoitus järjestää harjoituskilpailuja.

Benjami kertoo, että kerhoajoja järjestetään 18.5. lähtien klo 18 – 20 välisenä aikana. Harjoitusajan voi tilata myös erikoistilauksella, jos ajajia on useampia. Lisäksi suunnitelmissa on yhteistyön laajentaminen koulujen suuntaan.

–Ja kerhon jäseneksi liittymällä saa haltuunsa portin avaimen, mikä mahdollistaa omalla autolla ajamisen omalla ajalla.

Pohjankosken arvion mukaan harrastajia on kolmisenkymmentä ja kerholla on antaa heidän käyttöönsä viisi karting -autoa. Monilla on myös omia, sääntöjen mukaisia autoja.

Rataa pöllytellyt Helmi Parikka on harrastanut kartingia kolmisen vuotta. Isosisko Ida on jo paljon kisoja kiertänyt konkari. Lajin kiinnostavuutta Helmi kuvaa vauhdin antamalla hurmalla. Karting -harrastuksen aloittaminen ei ole kallista, sillä käytetyn auton saa omakseen jo muutamilla satasilla.

Useimmat autourheilua seuraavat tietävätkin, että Mika Häkkinen, Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen ovat kaikki aloittaneet uransa karting -radoilla.

–Bottas on käynyt täällä Kalholla opettamassa nuoria ja vuonna 1994 täällä ajetun kisan voitti Kimi Räikkönen, muistaa Ari Parikka.