Jenni-Marialla Päijänteelle

SYSMÄ
Kyösti Piippo

Laivuri Jorma Sainion salonkilaiva Jenni-Maria III aloittaa veneturismin Päijänteellä virallisesti juhannuksena, mutta jo toukokuussa tilausmatkoja on tehty.

Nykyinen alus on järjestyksessään Sainion kolmas. Risteilyt hän aloitti jo vuonna 1994 pienellä Jenni-Marialla ja sitä seurasi suurempi Jenni-Maria II. 8.6. viime kesänä oli Sainion  ”Kulkee Vetten Halki” -yritykselle kova päivä, kun hänen laivansa tuhoutui tulipalossa huoltotöiden yhteydessä. Mutta varsin pian laivurilla oli käytössään nykyinen alus, johon mahtuu 65 asiakasta – kolmisenkymmentä sisätiloihin yhdellä kertaa.

Vuonna 2004 Sainio aloitti yhteistyön Markku Lepistön kanssa, joka myös on profiloinut yrityksensä matkailun palvelukseen.Varsin nopeasti kaverukset keksivät vesimatkailuun sopivia yhteisiä elementtejä. Vesillä liikkumisen ohella asiakkaat  pääsevät nauttimaan matkan aikana mm. Lepistön kokkaamia erällisiä herkkuja.

Hyvin usein ristelyn kohteena on kuuluisaksi noussut Erakon saari, eikä vähiten Lepistön kirjoittaman kirjan ansiosta. Vuosi sitten ilmestynyt teos kertoo saarella asuneesta erakosta, Pylväläisen Toivosta.

Jorma ja Markku kuvailevat lyhyesti risteilyn yksityiskohtia:

–Aluksi annamme ristelyvieraille reittiselostuksen, matkan aikana esitellään sivuttavia luontokohteita ja nautitaan vaikkapa lohesta tai muusta kalasta valmistettua keittoa. Aina kuitenkin lähiruokaa. Perillä saaressa vieraat saavat yksityiskohtaisen kuvauksen saarella asuneesta Toivo Pylväläisestä ja hänen tekemisistään.

Varsinainen elämysristeily siis. Yrittäjät ovat huomanneet, että ihmiset tekevät saman matkan useaankin kertaan suven aikana.

–Ja yllättäen tapaamme paljon alkuperäissysmäläisiä, jotka eivät ole koskaan elinaikanaan liikkuneet Päijänteellä!

Tuleva kesä noudattelee pääpiirteittäin edellisvuosien kaavaa.

–Ykköskohde on edelleen Erakon saari. Laivan tiloissa risteillen pidettävät perhejuhlat ovat myös yleistyneet ja sitten ajamme vakiolinjaa keskustan satamasta Pinxinmäelle, kertoo Jorma Sainio.

Pinxinmäelle Jenni-Maria III seilaa tiistaisin (1 vuoro) ja perjantaisin (2 vuoroa) juhanuksesta lähtien.

Sainiolla ja Lepistöllä on positiiviset odotukset kesän 2016 suhteen; tietoisuus risteilyistä on kasvanut uuden aluksen ja Pylväläis -kirjan ansiosta. Kelit ovat luonnollisesti  aina ulkoilmamakailun yksi riskitekijä.

Kaikilla  laivamatkoilla Lepistö ei tietenkään ole aina mukana. Vain silloin, kun silmänilon lisäksi asiakkaat kaipaavat suun nautintoja. Laivan lisäksi Markku valmistaa tilauksesta erällistä ruokaa eri tilaisuuksiin, tekee valokuvauskeikkoja (mm. kuvauskopterin avulla) ja menee pyydettäessä kertomaan parhaita paloja Toivo Pylväläisen elämästä.