Pyöräilymatkailu nosteessa

Kyösti Piippo
Sysmä/Hartola

Pyörämatkailun suosio on kasvanut viime vuosina kansainvälisillä matkailumarkkinoilla. Sama kehityssuunta jalkautunee jatkossa Suomeenkin. Sysmän ja Hartolan yrittäjät ovat tutustuneet pyöräilymatkailuun kansainvälisillä opintomatkoilla alan pyöräilykeskuksissa.
Kuntien alueelle on nyt muodostumassa 10 kuukauden hanke, mikä rahoitetaan maaseutuohjelmasta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 45.000 euroa.
Tervalepikon Torppien yrittäjä Vesa Blomqvist tutustui viime vuonna Saksan ja Sveitsin pyörämatkailutarjontaan.
–Kyllä niillä markkinoilla on potentiaalia, mutta se edellyttää meiltä paljon. Kansainvälisissä kohteissa pienetkin yksityiskohdat palvelevat valittuja kohderyhmiä ja tässä meillä on tekemistä. Meidän hankkeen takana ovat kuitenkin kunnat, yrittäjät ja harrastajat. Kyllä tällä joukolla jotain saadaan aikaiseksi, uskoo Vesa Blomqvist.
Sysmän kunnan markkinointineuvoja Raija Hänninen näkee hankkeessa hyviä kasvumahdollisuuksia.
–Vähähiilisen ja lähimatkailun kasvava suosio ja erityisesti sähköpyörät toimivat kasvumoottoreina.
Sysmän Teatteritalolle kokoontui maanantaina ryhmä pyörämatkailusta kiinnostuneita yrittäjiä. Sysmä ja Hartola sopivat mainiosti hankkeen toteuttajiksi ja sitämyötä onnistujiksi, sillä pyörämatkailu suosii pieniä jopa syrjäisiä paikkoja. Pyörämatkailijan kaipaa juuri hänelle suunnattuja palveluita kuten pyöräily-ystävällisiä hotelleita ja ruokailupaikkoja, pysähdyspaikkoja ja kaikenlaisia paikallisia palveluita.
Nyt käynnistyvällä hankkeella selvitetään pyörämatkailun alueellinen reittiverkosto, sen vetovoimatekijät ja perehdytään matkailijoiden laatuvaatimuksiin.
–Sekä kunnat että yrittäjät näkevät suurimman potentiaalin kansainvälisillä markkinoilla ja se tavoite pistää kaikkia yrittämään enemmän, toteaa Raija Hänninen.

Kuvassa: Pyöräilyteema kokosi Teatteritalolle useita kiinnostuneita. Taina ja Vesa Blomqvistin Tervalepikon Torppa on mukana hankkeessa.