Makkosen SM-kulta

Heikki Helin

Sysmän Sisun Miia Makkonen heitti Tampereella naisten keihäänheitossa SM-halleissa kultaa tuloksella 49,23.
Asikkalan Raikkaan Milja Lusila otti jälleen SM-mitalin, tällä kertaa pronssia tuloksella 46,64. Lusila on voittanut hallista kaikkiaan jo yhdeksän naisten SM-mitalia: yhden kullan sekä neljä hopeaa ja pronssia.
Siinä oli historian siipien havinaa. Kukaan sisulainen ei ole aikaisemmin voittanut yleisurheilun aikuissarjan Suomen mestaruutta, vaikka menestystä on muutoin tullut vuosien varrella.

Sisun yleisurheilu aallonpohjassa
Miia Makkosen voitto oli hieno lahja 100 vuotta täyttävälle seuralle, jonka yleisurheilu on tällä hetkellä aallonpohjassa. Sitä kuvaa se, että seuran yleisurheilujaostolle ei ole pariin vuoteen löytynyt vetäjää. Ei myöskään ole ollut kilpailuja.
Vuoden 2018 piirin tilastoista löytyy kolme sisulaista: Jesse Jokinen, Miia Makkonen ja Katri Saavalainen. Sisulisätilastoissa (alle 15-vuotiaat) ei ole yhtään sisulaista.

Miia saavuttanut 14 mitalia SM-kisoista
Ensimmäiset merkinnät Miian tuloksista ovat Tilastopajan tilastoissa vuodelta 2002. 25-vuotias Miia on kilpailut ahkerasti. Aluksi hän työnsi kuulaa sekä heitti kiekkoa ja moukaria. Vuonna 2012 Miia heitti viimeisen kerran kiekkoa ikäluokkansa SM-kisoissa. Siitä eteenpäin keihäs on ollut ykköslaji.
Ensimmäiset ikäluokkansa SM-mitalit hän voitti vuonna 2008. 12 vuoden aikana mitaleja on tullut vuosittain lukuun ottamatta vuosia 2012, 2014, 2016-18.
Kultamitaleja Miia on voittanut neljä kertaa: 2009 kiekko, 2011 kiekko ja keihäs sekä 2019 keihäs.

Sisun mitalistit: viestimiehet ja Kari Korhonen
Sisusta lähtöisin oleva Reijo Toivonen on voittanut SM-halleissa pituuden mestaruudet vuosina 1964, 1965 ja 1972. Kaksissa ensimmäisissä kisoissa hän edusti Lahden Urheilijoita ja viimeisimmässä Kenttäurheilijat -58:aa Vantaalta.
Lisäksi Toivonen oli mukana LU:n pikaviestijoukkueessa, joka voitti mestaruuden vuonna 1964. Sisun riveissä Toivonen oli mukana vuosina 1967 ja 1968 hopean ja pronssin saavuttaneessa joukkueessa.
Yleisurheilussa henkilökohtaisen aikuisten SM-mitalin on voittanut Kari Korhonen. Hän sijoittui kolmanneksi SM-hallien 60 metrillä 1967. Korhonen oli mukana myös molemmissa pikaviestin mitalijoukkueissa.
Kouvolassa vuonna 1967 sisulaiset yllättivät ja voittivat hopeamitalin joukkueella Kari Korhonen. Martti Helenius, Veli Aartolahti ja Reijo Toivonen. Turussa vuonna 1968 sisulaiset juoksivat kolmanneksi joukkueella Reijo Toivonen, Tuomo Salonen, Kari Korhonen ja Martti Helenius.
Sisun komeaan historiaan voi perehtyä selailemalla seuran 90-vuotishistoriikkia. Se on sivumäärältään maan laajin seurahistoriikki.

Kuvassa: Miia Makkonen, ensimmäinen sisulainen yleisurheilun aikuissarjan Suomen mestari. Kuva on viime kesän Lahden Ahkeran Tähtikisoista.(HH) Miian mitalit: Kuvassa on esitetty Miian SM-mitalit lajeittain ja vuosittain (Lähde: Tilastopaja)