Suvisoitto odottaa kesää

Helena Mäkinen
SYSMÄ

Suvisoiton yleisö on tottunut odottamaan korkeatasoisia konsertteja. Odotukset täyttyvät jälleen. Neuvottelut tunnettujen artistien kanssa alkoivat jo viime kesänä.
Suvisoiton toiminnanjohtaja Maria Luts ja taiteellinen johtaja Esa Heikkilä lupaavat monipuolista konserttitarjontaa.
Heikkilän tavoitteena on ollut rakentaa ohjelma, joka kiinnostaa eri näkökulmasta musiikkia harrastavia.
–Kaikki konsertit ja esiintyjät ovat korkeatasoisia. Suuri pop-pläjäys puuttuu, mutta monessa konsertissa liikutaan klassisen ja kevyemmän musiikin rajapinnalla. Esimerkiksi Rajaton on kotonaan sekä klassisessa että omassa svengaavassa ohjelmistossaan. Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin ”Kesäillan toivotut” sopii Sysmään kuin nenä päähän.
–Iiro Rantala sukeltaa temaattisessa katsauksessaan suomalaiseen säähän ja mielentilaan.
–Korkeatasoista klassista musiikkia edustaa Mackenzie Melemed, joka voitti viimeksi Maj Lind -pianokilpailun. Hän esiintyy useassa konsertissa ja viettää koko viikon Sysmässä. Mäentalon kamarimusiikkikonsertissa hän esiintyy Elisar Riddelinin ja Sirja Nirosen kanssa.
Erityisen iloisia Luts ja Heikkilä ovat Lasten Suvisoitto -leiristä. Ohjaajana on jälleen Kirsi Kaunismäki-Suhonen ja mukaan on lupautunut myös draamakasvattaja Anna-Riitta Partanen. Teatteritaloon on luvassa lasten oma musiikkidraamaakonsertti.
Kuorojen konsertti vierailee Hartolan kirkossa, ja päätöskonsertti on tuttuun tapaan Luhangan kirkossa. Melemed soittaa Edvard Griegin pianokonserton. Toisena kesäisen konsertin numerona on Antonin Dvorákin 9. sinfonia. Kuopion kaupunginorkesteria kannattaa tulla kuuntelemaan.
Heikkilä kertoo, että taiteilijat ihastelevat aina Suvisoiton järjestelyjä. Talkoolaiset luovat hyvän ilmapiirin ja huolehtivat kaiken sujumisesta uskomattoman hienosti.
Luts jatkaa, että talkoolaisten tapaaminen on tulossa, mukaan toivotaan uusia. Vaivan palkaksi saa valita haluamaansa konserttiin lipun. Lippuja myydään toukokuusta alkaen Sysmän kukkakaupassa.

Kuvassa oikealla: Maria Luts ja Esa Heikkilä odottavat jo kovasti kesää ja Suvisoittoa. Kuvassa vasemmalla: Mackenzie Melemed on Suomi-fani ja nauttii varmasti Sysmässä saunomisesta ja uimisesta.