Lahjakauppa Sysmässä

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmäläiset käsitöiden taitajat pystyttivät jouluksi 2017 kirkonkylän keskustan liikenneympyrän tuntumaan joulupuodin. Joulun jälkeen joulupuodin väki pisti hynttyyt yhteen liikenneympyrän toisella reunalla olevan kirppiksen kanssa ja siirsivät tuotteensa vanhan Siwan kiinteistöön Sysmäntiellä – Siwan jälkeen tiloissa toimi kangaskauppa.
Siihen tilaan muutti Kässä ja Koriste 19.3.2018.
Nyt on kulunut vuosi tuosta muutosta ja paikkakunnalla tarpeelliseksi koettu käsityö- ja lahjakauppa jatkaa toimintaansa kohti kesää. Paikalta tavoitetut Merja Rimpioja ja Irma Koskenniemi kertoivat joulumyynnin olleen hyvän ja hiljaisemman talvikauden jälkeen kesää odotellaan vesi kielellä. Kesäasukkaat kun tuovat melkoisen lisän lahjapuodin asiakaskantaan.
Kässässä ja Koristeessa on myynnissä kymmenen käsityöläisen töitä, jokaisella omat tuotteensa. Pari uutta taitajaa on vielä tulossa ennen kesää. Yksi ilouutinen on se, että myymälään otetaan myyntiin paikallisten kirjoittajien julkaisemia kirjoja. Kirjakaupan lopettamisen jälkeen kun näille tärkeille tuotteille ei ole ollut myyntipaikkaa. Myös puisille lahjatavaroille olisi kysyntää, niistä on juuri nyt puutetta.
Kässän ja Koristeen yksityiskohtaisen tuotevalikoiman luettelointi tähän on ihan ylivoimainen tehtävä. Koruja, keramiikkaa, neuleita, käsitöitä eri materiaaleista – sanalla sanottuna lahjatavaroita moneen makuun.
–Ja kaikki tuotteet ovat sysmäläistä osaamista, vakuuttavat Koskenniemi ja Rimpioja.
Kymmenen henkilön voimin on Kässän ja Koristeen työvuorot voitu jakaa mallikkaasti, niitä tulee vain pari päivää kuukaudessa. Ja talvikauden hiljaisimpina päivinä on työvuorolainen voinut tehdä omia käsitöitään – aika ei ole mennyt hukkaan siltäkään osin.

Kuvassa: Irma Koskenniemi ja Merja Rimpioja päivystivät Kässä & Koristeessa lauantaina. Taustalla näkyy muun muassa Riitta Kolun alpakkatuotteita.