Pullonpalautuksilla työtä

Sysmässä on pyörinyt ainakin viidentoista vuoden ajan Nuori työ -projekti, minkä puitteissa eri sponsoritahot ovat mahdollistaneet kesätyöpaikan jo sadoille nuorille. Hankkeessa ovat olleet mukana alusta pitäen Lions Clubin lisäksi Sysmän kunta, Sysmän Osuuspankki ja Sysmän Yrittäjät. Hanke tarjoaa työtä 14 – 21 -vuotiaille nuorille. Työsopimuksen nuori tekee kunnan kanssa, joka myös maksaa nuorelle palkan. Kunta laskuttaa työn päättyessä työntajalta 70 % nuoren kaikista palkkakustannuksista, loppuosasta huolehtivat hankkeessa mukana olevat tahot. Nuorelle maksettava peruspalkka on 7 euroa/tunti ja työsopimus voi olla enintään kahdeksan viikon mittainen. Hankkeen avulla on saatu aikaan 70 – 80 työllistymistä yhden kesän aikana.

Sysmän Leijonat tekevät vuoden mittaan monenlaisia tulonhankintaprojekteja, joista saadut tuotot lahjoitetaan edelleen hyviin tarkoituksiin. Nuori työ -hanke on yksi sellainen.

Tuorein idea sponsorirahojen hankkimiseksi on pullonpalautushanke, kertoo Veikko Kotolahti Lions Clubista.

Tämä ei tarkoita sitä, että leijonat keräilisivät pulloja pitkin katuja ja toreja, vaan klubi yllyttää ihmisiä jättämään pullonpalautuskuittinsa keräyslippaisiin, joita on sijoitettu sekä Suvituulen että S-marketin pulloautomaattien tuntumaan.

Jokainen keräyslippaaseen jätetty kuitti edistää entistä useamman nuoren työllistymistä kesäaikaan, sanoo Kotolahti.

Lions Club on hankkinut vuoden kestävän keräyluvan poliisilta ja vuoden jälkeen (1.12.2015) lupaa on mahdollisuus jatkaa uudella hakemuksella.

Sysmän Lions Clubin muita näkyviä aktiviteetteja ovat mm. vuosittainen Sysmän Lintan valinta, Olavi Virran muistomerkin varojen keräyshanke ja monet muut pienemmät avustamisprojektit. Yksi viimeisimmistä hankkeista oli Sysmän sankarihautojen kynttilälyhtyjen sponsorointi. KP