Pullapaja 20 vuotta

Pajassa kyllä taotaan, mutta kyllä Hartolan Pullapajassa maukkaat suuhunpantavat tehdään pehmeästi ja taitavilla käsillä. Hartolalaiset ja paikkakunnan kesäasukkaat ovat voineet nauttia paikan herkuista jo 20 vuotta, syntymäpäivää vietettiin maanantaina kahvituksen merkeissä.

Reijo Lång perusti yhdessä lankomiehensä Jarkko Fågelin kanssa Pullapajan tasan 20 vuotta sitten. Pieni tila löytyi nykyisen Olkkarin paikalta ja siinä yritys toimi ensimmäiset kolme vuotta. Kolme kertaa suurempi paikka löytyi Tuomisen liikekiinteistöstä ja samassa paikassa toiminta jatkuu tänäkin päivänä. Vuonna 2007 Jarkko joutui luopumaan yrittämisestä sairauden takia ja Reijo lunasti hänen osuutensa itselleen, Pullapaja jatkoi perheyrityksenä.

Reijo Lång on aloittanut työt leipomoalalla jo vuonna 1972. Jo edellisenä vuonna hän tutustui kymppiluokan työharjoitelun merkeissä Uitoksen leipomon toimintaan. Koulun jälkeen hän pääsi samaan paikkaan kesätöihin ja myöhemmin syksyllä työ muuttui kokopäiväiseksi.

–Minun oppi-isä leipomoalalla on ollut ehdottomasti Helge Uitos, kiittelee Lång entistä esimiestään.

Uitoksen leipomo supisti toimintaansa 1995 ja Lång huomasi olevansa työtön. Kuuden viikon yrittäjäkurssin jälkeen hän olikin sitten valmis perustamaan oman yrityksen yhdessä lankomiehen kanssa.

–Olihan se alku haasteellista aikaa ja asia mietitytti kovasti. Tilausta näytti kuitenkin olevan ja nöyrällä mielellä aloitettiin konditoriatuotteiden valmistus ja myynti hartolalaisille.

Kysyntää onkin riittänyt, joskin kunnan väkimäärän jatkuva väheneminen on tuonut yritystoimintaan uusia haasteita. Kesäaika on tietysti ratkaiseva vuoden kokonaistuloksen suhteen ja vapaa-ajan asukkaiden tihenevät vierailut luovat toiminalle uutta pohjaa. Sesonki alkaa itse asiassa jo pääsiäisen seutuvilla.

Hartolan Pullapajan valtti on tuotteiden tuoreus.Kysytyimpiä tuotteita ovat munkit ja muut kahvipullat, juustokakut, hartolalainen ruisleipä sekä hiivaleipä. Makoisat tuotteet hupenevat päivittäin Pullapajan vakioasiakkaiden suihin tai ennakkotilauksiin. Reijon päivä on pitkä; se alkaa aamuisin noin klo 03.00 ja päättyy parhaimmillaan puolenpäivän aikoihin, monasti pidempäänkin.

Reijo Långin mukaan yrityksen menestyksen tärkeä tae on osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta. Hanna Ihanajärvi on työskennellyt  Pullapajassa vuodesta 1999 lähtien ja oma tytär Kirsi Lång on myös mukana jokapäiväisessä toiminnassa.

Pullapajan yksi pitkään jatkuva perinne on ollut säännöllinen taidenäyttelyjen järjestäminen. Helmikuussa esillä on Pia Kankaan  luontovalokuvia ja maaliskuussa on vuorossa paikallinen rakentaja Tauno Hilden. Hän rakentaa Pullapajaan yrittäjäuransa 30-vuotisjuhlanäyttelyn, valokuvia ja muuta yrittäjäuraan liittyvää materiaalia.

Reijo Lång pitää vuoden mittaan yhden viikon mittaisen loman ja lataa muutoin akkuja liikunan ja kuorolaulun avulla. KP