Elokuvataitajia Sysmästä

Sysmästä on viimeisen vuosikymmenen aikana putkahtanut elokuva-alan ammattilaisia aivan maamme ykkösketjuun.

Lehtori Veijo Kare on koonnut tekijöistä mainion koosteen ja esitelmöi aiheesta Nuotan Miesten illassa sunnuntaina. Ehkäpä luennoitsijalla on jonkinverran osuutta elokuvantekijöiden ammatinvalintaan, sillä liki kaikki heistä ovat aikanaan olleet hänen oppilaitaan.

Kare aloitti esittelyt Zaida Bergroth’ista, joka ei ole ollut Veijon oppilas eikä ole aivan sataprosenttisesti sysmäläinenkään. Tosin Zaidan suku, isoäiti ja äiti (Kerttu Tapiola, Marjatta Tapiola) ovat täysverisiä sysmäläisiä. Zaida Bergroth on elokuva-alan ammattilainen koulutuksensakin puolesta. Takana on opiskelut Prahan kansainvälisessä elokuvainstituutissa ja valmistuminen taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta v. 2004. Zaidan elokuvien ja saatujen palkintojen sekä tunnustusten lista on hengästyttävän pitkä. Pieni otanta elokuvien saamista tunnustuksista; kolme Jussi-palkintoa, monia Jussi-ehdokkuuksia, vuoden elokuvaohjaaja v. 2011, useita palkintoja Tampereen lyhytelokuvajuhlilta, Gold Hugo-palkinto Chicagon elokuvajuhlilta, pääpalkinnot Monsin ja Prahan kansainvälisiltä elokuvafestivaaleilta jne. Tulossa uusi elokuva, Angela.

Teemu Nikki on syntyperäinen sysmäläinen Lahdenpohjasta. Hän on pitkän linjan elokuva-alan monitoimimies, joka on ammentanut oppinsa lähinnä tekemällä paljon työtä ja toimimalla kuuluisien ammattilaisten opissa (mm. Rauni Mollberg). Tehtyjen töiden listalla on runsaasti musiikkivideoita (mm. Ismo Alanko) ja lyhytelokuvia. Helsingin lyhytelokuvafestivaalin johtaja Elina Rislakin kommentti on paljon puhuva: ”Suomalaisesta nykylyhytelokuvasta ei voi puhua ilman Teemu Nikkiä!” Tuoreimmista onnistumisista mainittakoon elokuva 3 Simoa, Venla-palkinnolla palkittu TV -sarja Love Milla sekä samanniminen pitkä elokuva, mikä  on juuri kahminut 3 Jussi-ehdokkuutta.

Markku Kirves aloitti uransa musiikilla. Pajula Records Oy, myöhemin Pajula Productions, on tuttu yritys sysmäläisille. Markun Youtubessa pyörivää Korpiklaani-musiikkivideota on katseltu ja kuunneltu liki 20 miljoonaa kertaa! Sävellys- ja kuvaushommat jatkuvat edelleen.

Jarmo Kiuru on menestynyt ohjaja, käsikirjoittaja ja kuvaaja. Vuosien 2007 – 2016 välillä luetteloista löytyy kaikkiaan kuutisenkymmentä Jarmon kuvaamaa musiikivideota, dokkaria ja lyhytelokuvaa.

Matti Mikkonen täydentää erinomaisesti sysmäläisten elokuvantekijöiden listaa. Hän on ollut alusta lähtien luomassa ja kehittämässä ”Duudsonit tuli taloon” TV -sarjaa ja jatkaa edelleen leikkajana, ohjaajana ja käsikirjoittajana Duudsonien Rabbit Film’sin palveluksessa. Hän toimii myös suositun ”Haluatko miljonääriksi” -ohjelman leikkaajana. Plakkarissa on ainakin yksi Kultainen Venla-palkinto.

Janne Vanhanen on tuoreimpia sysmäläisiä elokuvan taitajia. Hän opiskelee alaa Tampereella ja valmistuu piakkoin. Jannen käsiala näkyy monissa Sysmä-aiheisissa filmeissä, viimeisimpänä Sysmä-Seuran tilaama paikkakunnan historiaa kuvaava työ.

Sysmän elokuvataitajien listaa on ansiokkaasti jatkamassa Yhtenäiskoulun 8. luokan oppilas Lauri Toivonen.  Hänen Youtubessa olevaa ”vlogiaan” seurataan ahkerasti ja kuvaa syntyy miltei päivittäin. Kun monet Laurin ikäisistä nuorista käyttävät 4-5 tuntia päivässä erilaisten netti-sotapelien pelaamiseen, Lauri sanoo tekevänsä yhtä monta tuntia videoiden tekemiseen. Lauri oli paikalla Veijo Karen esitelmä-illassa ”konemiehenä” ja kertoi samalla miesten illan kuulijoille tarkemmin harrastuksestaan. KP

Yksi vastaus artikkeliin “Elokuvataitajia Sysmästä”

Kommentit on suljettu.