Viljaa Sysmästä Kiinaan

Erä Sysmässä kypsynyttä kauraa lähti viime viikolla pitkälle matkalle kohti Kiinaa. Sysmän Sato oy:n kuivurista lähti neljä rekkalastillista viljaa kohti Helsingin Vuosaaren satamaa. Vuosaaressa vilja lastattiin laivaan, jonka määränpää on Hong Kong. Viljasta tehdään siellä kaurahiutaleita.

-Kiinaan lähtee 180 tonnia eli noin puolet meidän kaurastamme, kertoo osakas Oskari Peltola Sysmän Sato oy:stä.

Viljan osti ja välitti Kiinaan Polar Oats –yhtiö Tammelasta. Globaalin markkinatalouden logiikka saattaa täällä peltojen keskellä Sysmässä hieman hämmästyttää.

-Viljan kuljetus rekalla Sysmästä Helsinkiin maksaa noin 500 euroa. Matka Helsingistä Kiinaan maksaa 850 dollaria (760 euroa), vertaa Polar Oatsin toimitusjohtaja Tomi Virolainen.

Virolaisen pipoon on takertunut hienoa viljapölyä. Hän valvoo rekan lastausta: sitä, että kaikki sujuu asianmukaisesti kun kaura valuu siilosta merikonttiin.

Tavallisesti vilja on lastattu laivaan irtotavarana, mutta Polar Oats käyttää maailmalla yleistyvää keinoa kuljettaa vilja merikontissa. Virolaisen arvion mukaan jo noin viidesosa maailman viljakuljetuksista hoidetaan konttien avulla.

Pienemmille firmoille siinä on etunsa. Irtotavarakuljetuksessa volyymit ovat todella isoja, koska yksittäisen yrittäjän pitäisi pystyä hankkimaan viljaa kerralla ainakin 50-60 tonnia. Merikonttikuljetuksessa sopiva määrä on 20 tonnia.

Entä mikä on Sysmän Sato oy:n viljelijöiden ensituntuma ensimmäisestä kansainvälisestä kaupasta?

Tyytyväinen. Pekka Tammisen mukaan Polar Oats maksoi muita selvästi paremman hinnan. Se on merkittävä asia, koska viljan hinta on polkenut alamaissa viime vuodet.

Sopimuksessa Polar Oatsin kanssa viljelijöitä miellytti paitsi parempi hinta myös hyvät sopimusehdot: Polar Oats määrittelee hinnan yhden ennakkonäytteen perusteella.

Isot suomalaiset viljanostajat sen sijaan antavat Oskari Peltolan mukaan ennakkonäytteen perusteella vain hinta-arvion. Lopullinen hinta määräytyy tehtaalla otetun näytteen perusteella, jolloin hintaa voidaan tarkistaa -myös alaspäin. AO-O

Sysmän Sato oy
-Yhtiö perustettiin vuonna 2013
-Yhtiö rakensi kuivurin ja siilovarastot Otamoon. Kuivuriin ostetaan lämpö viereisestä hakelämpökeskuksesta
-Osakkaita ovat Oskari Peltola, Jari Leppänen, Pekka Tamminen, Matti Palvaila ja Esa Virolainen
-Osakkaiden viljelemä peltoala on yhteensä noin 400 hehtaaria. Viljelyssä on etupäässä kauraa ja vehnää

Polar Oats oy
-Vuonna 2007 perustettu yhtiö on keskittynyt kansainväliseen viljakauppaan. Päämarkkina-alueita ovat Kiina ja Keski-Eurooppa
-Viime vuonna yhtiö vei maailmalle noin 10 miljoonaa kiloa eli 250 rekkalastilista viljaa
-Yhtiön osakkaista 19 on perheviljelmiä. Osakkaisiin lukeutuvat myös MTK ja SLC