Positiivisuuden lähettiläs, Martta Wendelin

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ

Martta Wendelin on nimenä tuttu lähinnä vanhemmalle polvelle. Köyhien Helene Schjerfbeckinakin mainittu kuvataiteilija on tunnettu erityisesti lehtien kansikuvittajana ja korttien piirtäjänä. Kuvitustyön varjoon on jäänyt mittava maalaus-, grafiikka- ja piirustustuotanto.

Sysmän kirjastossa avattiin Martta Wendelin kesänäyttely 30.5. Se on nähtävissä kirjaston tiloissa 28.7. saakka. Näyttelyn järjestää Martta Wendelin -seura Tuusulasta. Avajaisissa olivat mukana Wendelin-seuran puheenjohtaja Leena Jäntti sekä sihteeri Kirsi Sukula-Ruusunen. He kertoivat Wendelinin urasta ja elämästä ja esittelivät kuvataiteilijan tuotantoa.

Näyttelyssä ei ole Wendelinin alkuperäisiä töitä, vaan työt ovat kopioita. Heti kirjastoon saapuessa vierailija kiinnittää huomion esillä oleviin Kotiliesi-lehden kansikuviin. Erityisesti niistä Wendelin on tunnettu.

Perheetön Martta Wendelin (1893-1986) rakensi jatkosodan jälkeen kodin Tuusulan taiteilijayhteisöön. Näin hän eli lähellä monia muita taiteilijoita, elämättä kuitenkaan ”taiteilijaelämää”. Hän teki sen sijaan töitä ollen monipuolisesti taitava. Hän osallistui myös talon rakentamiseen. Helpolla hän ei päässyt, sillä sodan jälkeen perheelliset asetettiin etusijalle. Wendelinillä oli vahva sosiaalinen omatunto. Hän hoiti äitiään ja otti vieraan lapsen Lapista kasvattilapseksi. Myös hyväntekeväisyyteen hän osallistui, esimerkiksi antamalla korttioriginaaleja käytettäväksi korttien painamiseen, joiden tuotto menee edelleen Tuusulan seurakunnan diakonia- ja lähetystyöhön.

Hänen kuvituksiaan voi luonnehtia positiivisiksi.
-Wendelin eli viiden sodan aikana. WSOY kutsui Martan kuvittajaksi Porvooseen vuoden 1919 alussa. Suomen itsenäistymisen ajan sekaviin vuosiin sisältyi myös paljon henkilökohtaista surua, kun hänen isänsä ja useita sisaruksia kuoli lyhyen ajan sisällä, Leena Jäntti selvitti.

-Hän teki kuitenkin kaunista, jonkun mielestä ehkä naiivia kuvitustyötä. Hän loi kuvituksissaan kauniimpaa maailmaa kaikille synkkinäkin aikoina, kertoi Wendelin-seuran sihteeri Sukula-Ruusunen.

-Olen ihastunut Wendelinin positiivisuuteen ja toivon, että ihmiset löytäisivät sen.

Wendelinin kyvyistä ja arvostuksesta kertoo, että vielä vuonna 1985 hänelle tarjottiin töitä kuvittajana. Niitä yli 90-vuotias kuvataiteilija ei enää ottanut.

Kuvassa: Wendelin-seuran puuhanaiset esittelevät kasvattilapsen häälahjaksi tehtyä Hedelmäasetelmaa.