Pinxinmäen näyttely

SYSMÄ
Kyösti Piippo

-Uskon että Jorma ja Erkki Savolainenkin olisivat tyytyväisiä nyt avattuun näyttelyyn, sanoi Pinxinnmäen hallituksen puheenjohtaja Yrjänä Ahto avatessaan Kirjailijan valinta -teemalla käynnistyneen taidenäyttelyn viime sunnuntaina Pinxinmäellä.

Kirjailijoiden valitsemien kuvataiteilijoiden työt on sijoitettu näyttelyhalliin, mutta Pinxinmäen kokonaisuus käsittää myös piha-alueen, aitat ja ravintolan. Näyttelyn kokonaisuuden on kuratoinut Anu Halmesmaa. Hän oli viime kesänä mukana taiteilijana Pinxin uuden tulemisen näyttelyssä, minkä kuraattorina toimi Kati Joki.

-Paikka lumosi minut niin, että uskalsin vihjata Pasi Sinisalolle valmiudestani tulla suunnittelemaan mahdollista kesän 2016 näyttelyä. Ja ajatus menikin läpi, iloitsee Anu Halmesmaa.

Halmesmaa tuli tosin mukaan siinä vaiheessa, kun kirjailijat olivat jo tehneet taiteilijavalintansa, mutta neljän näyttelypisteen kokonaisuus on hänen käsialaansa. Halmesmaa ei pitänyt työtä helppona. Hän sanoo pyrkineensä lopputulokseen, missä pihalla, aitoissa, hallissa ja ravintolassa on jokaisessa oma pieni teemansa, mitkä muodostavat lopuksi hallitun kokonaisuuden.

Pinxin näyttelyn valintateema on kirjailija Pia Pesosen idea. Hän itse valitsi taiteilijaksi Petri Makkosen.

-Hänen työnsä ovat pelottavan vaarallisia ja ne paljastavat outoja salaisuuksia – kun niitä vain uskaltaa katsoa. Kuvat jäävät mieleen ja aiheuttavat miettimistä jälkeenkinpäin, kuvaili Pia Makkosen töitä.

Sysmäläisille tutun kirjailija Kimmo Oksasen valinta on Heli Hiltunen.

-Hän on luokkatoverini ja yllytti aikoinaan minua lukemaan kirjoja. Mielestäni hänen työnsä muistuttavat hämmästyttävästi Nobel-kirjailija Marquezin kirjoja; voimakkaita, rajuja ja toisaalta hienovaraisia.

Pinxin näyttelyn tungoksessa käyskenteli myös kirjailija ja uutistenlukija Matti Rönkä. Hän tulee kesän mittaan toistamiseen Sysmään avaamaan kirjakyläpäivät heinäkuun alussa. Röngän valitsema taiteilija on Teija-Tuulia Ahola.

-Hän on läsnä aina, koska minulla on kotona hänen töitään. Annoin hänen itsensä valita työt tänne Pinxin näyttelyyn.

Näyttelyn avajaisissa puheenvuoron käytti myös Sysmän Kirjakylä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Salonen. Hän sanoi tutustuneensa Sysmään aikoinaan juuri Suvi-Pinxin näyttelyn myötä ja oli tyytyväinen Pinxin uudesta syntymästä.

-Kirjallisuuden ja maalaustaiteen kädenlyönti on oivallinen teema näyttelylle ja Sysmälle sopiva konsepti. Onhan kirja iso osa Sysmän identiteettiä, totesi Salonen.