Hartolassa julkkiksia

HARTOLA
Kyösti Piippo

Sunnuntaisen Hartolan kirkkokonsertin esiintyjänimet vaikuttivat alkuunsa mielenkiintoisilta, suorastaan erikoisilta. Harvemmin Matti Esko ja Jope Ruonansuu ovat asettuneet alttarin eteen kirkossa musisoimaan. No, tämä oli herroille vasta toinen kerta; ensimmäinen kirkkokonsertti pidettiin Jopen kotikaupungin Heinolan kirkossa. Nyt oli vuorossa hänen mökkikuntansa kirkko.

Konsertti on tunnelmaltaan leppoisa. Laulujen lomassa herrat jutustelivat tuttavallisesti, kertoilivat kohdalleen tulleista sattumuksista ja johdattelivat kuulijat ohjelmiston laulujen sanomaan.

Eskon ja Ruonansuun kirkkokonsertti -idea syntyi yhteisellä keikalla kolmisen vuotta sitten. Esko oli levyttänyt Ruonansuun kappaleen ”Enkeleitä toisillemme” ja herrojen pohdiskelu päätyi yhteisesiintymisen järjestämiseen. Ainakin Hartolassa idea toimi, sillä kirkko täyttyi kokolailla mukavasti uteliaista kuulijoista.

Eskon ja Ruonansuun ohjelmisto sisälti useita tuttuja hengellisiä lauluja ( Enkeleitä toisillemme, Vaiennut viulu, konsertin aloittanut Maan korvessa kulkevi lapsosen tie, Halleluja ym).

Matti Esko esitti myös muutamia tuoreita laulujaan, joista ”Rakkauden kämmenellä” -laulu oli erinomainen. Pitkän laulu-uran tehneen Matti Eskon laulutaito osoittautuikin konsertissa selkeästi kumppaniaan taidokkaammaksi. Jope Ruonansuu lauloi muutaman laulun tunnettuja nimiä imitoiden (Vesa-Matti Loiri ja ”Lapin kesä” sekä  Louis Amstrongin ”What a wonderfull world”) ja ne kuullostivat miltei paremmilta kun hänet omat laulunumeronsa. Ja konsertin loppuun yleisö sai tietty kuulla (ei niin hengellinen) Matti Eskon bravuurin ”Rekkamies”.

Herrojen äänentoiston säädöt olivat hiukka epäonnistuneet. Ainakin toimittajan penkille kuultuna volyymi oli liian kovalla ja kaikuakin oli karvan verran liikaa. Mutta ablodeista päätellen kirkkokansa piti tästä hiukka epäsovinnaisesta konsertista ja monet tulivat kiittämään taiteilijoita kädestä pitäen.

Taiteilijat kertoivat jatkavansa kirkkokonserttien sarjaa ja ainakin joulun alla on odotettavissa jouluisten laulujen kiertue.