Pashaa ja kulitsaa

Helena Mäkinen
HARTOLA

Hartolan Yhtenäiskoululla hääri innokas porukka valmistamassa Lana Piipon johdolla kulitsaa ja pashaa. Näissä ortodoksien pääsiäisherkuissa ei voita eikä sokeria säästellä.
Piippo jakoi kurssilaiset ryhmiin, jotka hakivat ensin kulitsan tarvikkeet: maidon, hiivan, vehnäjauhot, kananmunat, voin, sokerin ja maun mukaan vaniljasokeria ja sukaatteja. Maito lämmitettiin ensin kädenlämpöiseksi, siihen sekoitettiin hiiva, vähän sokeria, osa jauhoista ja sekoitettiin. Sitten folio kulhon päälle ja taikina kohoamaan.
Sitten mitattiin voi, eroteltiin kananmunien keltuaiset ja valkuaiset ja lämmitettiin uuni 50 asteeseen. Seuraavaksi hierottiin keltuaiset ja loput sokerit vaaleaksi. Valkuaiset vatkattiin vaahdoksi. Kulhossa ollut taikina oli sillä välin kohonnut, siihen sekoitettiin varovasti keltuaiset, voi ja lopuksi valkuaisvaahto. Jauhot lisättiin siivilän läpi, että taikinaan saatiin kuohkeutta. Kulho lämmenneeseen uuniin, joka sammutettiin. Seuraavaksi pashan kimppuun! Rahkasta valutettiin neste pois ja kipattiin isoon kulhoon. Kattilaan kerma, sokeri ja keltuaiset, levy päälle. Vielä voi mukaan ja heti pois hellalta, kun alkoi kuplia. Jäähtymään.
Rahkaan sekoitettiin mantelit, karpalot ja sukaatit. Muotit laitettiin valmiiksi: niihin laskostettiin harsoliinat nätisti kulmiin. Harso on hyvä, koska se imee ylimääräisen nesteen pashasta.
Kulitsataikina oli kohonnut, siihen lisättiin marjoja ja sukaatteja varovasti sekoittaen. Jokainen vuorasi oman purnukkansa leivinpaperilla. Purkit täytettiin puoleenväliin ja laitettiin ritilälle 100-asteiseen uuniin 10 minuutiksi, sitten lämpö 180 asteeseen, jossa sai kypsyä 45 minuuttia.
Pashamassa tuli valmiiksi, kun munakermaseos sekoitettiin varovasti rahkaan. Sitten muotteihin ja kotona jääkaappiin.