Päijänteen ympäriajo

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Enduron Päijänteen ympäriajo, tuttavallisesti Päitsi, on yksi vanhimpia yhtäjaksoisesti jatkuneita urheilutapahtumia maassamme. Tämän kevään Päitsi on järjestyksessään jo 82. ja se ajetaan 25. – 26.3. varsin arvokkaissa merkeissä – sille kun on annettu enduron MM-osakilpailun status. Sysmän Moottorikerho on saanut järjestettäväkseen kaksi kilpailun maastokoetta.
Moottorikerhon puheenjohtaja Joonas Salonen ja ratamestari Pertti Salo ovat tyytyväisiä kerholle osoitetusta luottamuksesta.
–Olemme järjestäneet Päitsin maastokokeita varmaan parikymmentä kertaa ja aina kaikki on sujunut moitteettomasti. Siksipä meihin varmaan luotetaan järjestäjien taholta.
Sysmän alueella ajetaan erikoiskokeet 12 ja 13. Alastalon (koe 12) ratamestarina on toiminut Pertti Salo ja Ravioskorven (koe 13)  ratamestarina Kari Mäiseli. Lisäksi Sysmän alaueella on siirtymätaivalta Leppäkoskelta Ravioskorpeen 70 kilometrin taival. Koko ruletti vaatii melkoisen määrän vapaaehtoisia ja Salon laskujen mukaan heitä on erilaisissa tehtävissä viitisenkymmentä. Lähtö- ja maalialueilla on runsaasti parkkipaikkoja ja tietysti puffetit tarjoiluineen. Virallisille MM -kisavieraille on osoitettu koordinaatein omat parkkialueensa ihan reitin tuntumaan. Maastokokeita Päitsissä on kaikkiaan 26.
–MM -kisan vuoksi turvallisuuteen satsataan voimia normaaleja enduro -kisoja enemmän, järjestysmiehiä ja liikennejärjestelyjä tehdään ihan eri mittakaavassa.
Kilpailuun on ilmoittautunut kaikkiaan 261 kilpailijaa, joista 70 ulkomaalaista osallistujaa. Salosen ja Salon mukaan kilpailun olosuhteet ovat haasteelliset ja viime hetken lämpöaalto ei tilannetta ainakaan paranna.
–Keli teettää lisätöitä radan merkkaamiseen, koska lumisia reittejä täytyy hakea kissojen ja koirien avulla.
Huoltopaikkoja on Sysmän alueella Nuoramoisissa Kalkkisten tien risteyksessä ja sen lisäksi isommat huoltopaikat ovat Jämsässä ja Mäntsälän Juustoportissa. Kilpailijoiden yöpymispaikkana on Vierumäki.
Sysmäläisiä ajajia Päitsiin  osallistuu neljä: MM -kisan ajavat Joonas Salonen numerolla 79 (EGP -luokka) ja Jani Salonen numerolla 296  (EJ -luokka). Kilpailusarjassa B2 ajaa Janne Louhelainen numerolla 525 ja harrastajien sarjassa C3 Tuomas Huuskola numerolla 875.
Sysmän Moottorikerhoa odottaa seuraava iso kisa jo syksyllä 30.9., jolloin täällä ajetaan Suomen mestaruuksista.