Hartolan Ramparyhmä

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

Kuntosaliko tarkoitettu pelkästään fitness-kilpailijoille ja painonnostajille? Ei pidä paikkaansa. Itse asiassa salille kannattaisi suunnata juuri heidän, joilla kunto on ihan nolla ja paikka leikkausjonossa on taattu.
Näin sanoo Ramparyhmä kuin yhdestä suusta. Tämä ryhmä kokoontuu Hartolan liikuntamajalla ahkeraan, osa ryhmän jäsenistä käy treenaamassa lähes päivittäin. Maanantaina koossa ollaan aamuvarhaisella. Ensimmäiset ovat tulleet paikalle jo seitsemän maissa ja kahdeksalta treenit ovat loppujäähdyttelyä vaille paketissa.
-Viime vuonna minulle oli määrätty viisi eri särkylääkettä, joista neljää otin säännöllisesti. Kävin fysikaalisessa hoidossa, mutta siitä ei ollut minulle apua. Kirurgien mukaan selkäleikkaus oli ainut vaihtoehto, kertoo Ramparyhmän jäsen Topi Vilkman.
Magneettikuvassa näkyi selkäydinkanavan ahtauma. Vilkman olisi päässyt leikkaukseen halutessaan vaikka heti. Mutta fysioterapeuttinsa Pekka Pyykön kannustuksesta hän halusi katsoa vielä yhden kortin: auttaisiko kuntosaliharjoittelu? Jos ei muuta, niin kuntokuuri ja painonpudotus olisivat hyödyllisiä ennen leikkausta.
Kävikin niin, että Vilkman alkoi hoikistua. Vain muutaman viikon saliharjoittelun jälkeen hän pystyi jättämään särkylääkkeet ja kuin ihmeen kaupalla leikkauksesta voitiin luopua.
Olisiko Vilkman uskonut harjoittelun aloittaessaan, että vaikutukset voisivat olla näin merkittävät?
-Ei tämmöistä olisi voinut uskoa. Kun aloitin salilla käynnin, en pystynyt kävelemään sataa metriä, hän sanoo.
Muut Ramparyhmän jäsenet todistavat samaa. Sysmäläinen Päivi Kantonen liittyi ryhmään jäätyään eläkkeelle. Takana oli polvileikkaus ja lääkkeitä kului.
-Polveni olivat leikkauksen jälkeen kuin humalaisen jalat. Täällä salilla olen saanut niihin vakautta, Kantonen kiittelee.
Ryhmän tuella on ollut suuri merkitys.
-Ryhmässä on huumoria. Täältä lähtee aina tosi iloisena pois. Henkinen hyvinvointi on ihan hirveän hyvä lääke, Kantonen sanoo.
Kalevi Nallilla puolestaan on nivelrikko. Vaikka kotona on liuta kuntoiluvälineitä kahvakuulasta stepperiin, ne jäävät herkästi käyttämättä. Liikuntamajan kokoontumisissa tulee sen sijaan urheiltua vähän kuin puolivahingossa.
-Kun nivelet saa liikkeelle, se helpottaa kävelyä, Nalli sanoo.
Yleinen harhaluulo on, että salilla nostetaan aina rautaa ja kisaillaan punttien määrässä. Ramparyhmässä se ei pidä ollenkaan paikkaansa. Topi Vilkman esimerkiksi aloitti kuntoilun kävelemällä liikuntamajan loikkasuoraa edestakaisin. Aluksi pelkästään kävely riitti treeniksi.
Vähitellen mukaan tuli kuntopyörällä polkeminen sekä perinteisessä mielessä että käsillä pyörittäen. Hartolan liikuntamajalla on nimittäin väline, joka on rakennettu tavallisesta kuntopyörästä käsitreeniä varten. Tämän vehkeen veivaaminen onnistuu vaikka istuisi pyörätuolissa.
Laitteen on rakentanut Matti Tanskanen. Hän on entinen voimanostaja ja liikuntamajan isähahmo.
Mitä Matti haluaisi sanoa ihmisille, jotka nyt puntaroivat, olisiko heistä saliharjoitteluun?
-Tervetuloa mukaan. Salilla painot eivät ratkaise, vaan liike. Liike voitelee niveliä ja saa aineenvaihdunnan käyntiin, hän sanoo.
Tanskanen kannustaa salille etenkin ikäihmisiä. Vanhetessa lihakset surkastuvat, jos niitä ei harjoita. Kävelylenkit ovat toki hyvää ulkoilua ja leppoisaa liikuntaa, mutta niiden lisäksi kannattaisi tehdä omalle kropalle sopivaa voimaharjoittelua.
-Varsinkin jos ihmisellä on ylipainoa, kävely ei ole parasta treeniä, koska se kipeyttää helposti polvet ja selän. Eikä kävely kehitä yläkroppaa ollenkaan, Tanskanen perustelee.