Omin luvin viihdetaivaalle

Anna Onali-Ovaska
SYSMÄ

Tehtyä ei saa tekemättömäksi – mutta joskus se voi olla erittäin hyvä. Ainakin sinä viikonloppuna kymmenisen vuotta sitten, kun eräs nuori editointiharjoittelija käveli studiolle omin luvin ja leikkasi televisioon tarkoitetun ohjelmanpätkän täysin oman mielensä mukaan. Ilman ohjeita. Intuitiolla.

Jälki miellytti tuotantoyhtiön väkeä. Ei tullut moitteita, tuli vakituinen työ.

Näin se suurin piirtein meni. Kuinka sysmäläinen Matti Mikkonen parikymppisenä sai työpaikan tv-sarja Duudsonien leikkaajana Rabbit Films -yhtiössä. Harjoittelu avasi ovet tv-maailman huipulle ja tällä hetkellä Mikkonen ohjaa muun muassa syksyn suosituimpiin viihdeohjelmiin kuuluvaa Possea.

Hänen uransa sai alkusysäyksen luvattomasta editointituokiosta. Miten kaikki kävi?

-Harjoittelussa leikkasin Piilokamerapäälliköt-nimistä ohjelmaa. En ollut päässyt tekemään yhtään oikeaa Duudsonit-ohjelmaa, vaikka harjoittelu oli melkein loppu. Minusta tuntui, että en ollut päässyt näyttämään mitä osasin ja siksi päätin editoida yhden Duudsonien tempun itse, Mikkonen kertoo.

Intuitio videon editoimiseen löytyi luontevasti.

-Kuulun sellaiseen kaveriporukkaan, jossa teimme nuorena temppuja ja kuvasimme niitä. Meidäthän tunnettiin Sysmän Duudsoneina.

Vierailusta Duudsonien studiolle omin luvin on vierähtänyt nyt lähes kymmenen vuotta. Siinä ajassa on ehtinyt tapahtua paljon. Mikkonen on muuttanut Espooseen, työskennellyt Hollywoodissa, mennyt naimisiin – ja samalla toimenkuva töissä on laajentunut leikkaajasta ohjaajaksi.

Hänen työnantajansa Rabbit Films on yksi suomalaisen televisioviihteen kärkinimistä. Yhtiön ohjelmia ovat Possen lisäksi Pitääkö olla huolissaan ja Arman live show.

Kuvauspäivät ovat hektisiä. Esimerkiksi Possea tehdessä Mikkonen vastaa paitsi ohjauksesta myös stunttien kuvauksista. Possessa stunttien näyttelijöitä ovat tavalliset, pahaa-aavistamattomat ihmiset: heidän lähipiirinsä on ilmoittanut heidät mukaan ohjelmaan salaa.

Duudsonien tyylille ominaisesti stunteissa räjähtää ja palaa. Siellä sinkoudutaan ja kaahataan. Kaikkea voi sattua. Jotakin kuvausten arjesta kertoo se, mitä Mikkonen on sopinut vaimonsa kanssa.

-Olen luvannut lähettää vaimolle tekstarin aina, kun kuvaukset alkavat ja loppuvat. Kuittaan, että kaikki on ok. Aina kaikki ei ole ollut ok.

Mikkonen on malliesimerkki itseoppineesta tv-alan ammattilaisesta. Ammattitaidon kivijalka syntyi teini-ikäisenä Sysmän videopajalla.

-Siellä oltiin yötä myöten. Kun Olavinrannassa järjestettiin viikonloppukurssi, piti kuvata yksi leffa. Me kuvasimme kaksi.

Sysmän videopajaa on paljosta kiittäminen. Sieltä sai käyttöön kamerat ja muut varusteet. Sen jälkeen rajana oli vain nuorten kuvaajien mielikuvitus.

Lukion jälkeen Mikkonen haki taideteolliseen korkeakouluun, mutta ei päässyt sisään. Sen sijaan hän meni kaverinsa kanssa vuodeksi Voionmaan opistolle.

-Jatkoimme siellä videopajan meiningillä, Mikkonen naurahtaa.

Duudsonien leikkaaja-harjoittelijaksi hän päätyi sattumalta. Tyttöystävä huomasi ilmoituksen paikasta työkkärin nettisivuilta. Hyppäys Sysmästä pääkaupunkiseudulle oli suuri. Ja vain parin vuoden työn jälkeen Mikkonen lähti komennukselle Yhdysvaltoihin, Hollywoodiin. Siellä kuvattiin Duudsonit Amerikassa –ohjelmaa, jonka Mikkonen leikkasi MTV:n studiolla.

Työ Hollywoodissa oli kaikkea muuta, kuin kultareunusteisen pilven päällä istumista.

-Vain kaksi vuotta ja kaksi kuukautta ennen Hollywoodiin menoa olin Sysmässä kolaamassa lunta. Harppaus oli niin iso, että pää ei pysynyt mukana. Missään nimessä en ollut valmis tehtävään, Mikkonen sanoo nyt.

Duudsonit olivat jatkuvasti kuvauksissa ja Mikkonen leikkasi omat kaksi jaksoaan käytännössä yksin. Paitsi että ympärillä oli MTV:n huippuammattilaisia ja hullun vaativa ilmapiiri.

-Meininki oli sellainen, että jos mokaat niin sinut voidaan heittää pellolle. Hollywoodissa on pilvin pimein ihmisiä, jotka haluavat sinun työsi.

Mikkonen selvisi stressaavasta puolesta vuodesta pitämällä päänsä kylmänä.

-En katsonut ollenkaan, mitä muut tekivät. Tiesin, millaisia Duudsonit ovat ja mitä ohjelmalta haetaan. Silloin piti vain luottaa omaan ammattitaitoon. Sen jälkeenkin olen koko ajan tehnyt töitä sillä tyylillä, mikä minusta tuntuu oikealta, Mikkonen määrittelee.

Sama ohjenuora pätee yleisemminkin hänen elämässään. Viime kesänä Mikkonen kiersi maapallon ympäri yhdessä vaimonsa kanssa. Sanotaan, että reissussa oppii paljon itsestään ja toisesta. Vaikka tv-viihteen ammattilaisen voisi kuvitella viihtyvän kaupungin viriketulvassa, Mikkonen sanoo vierastavansa suurkaupunkien sykettä. Maailmanympärimatkalla hän oppi, että elämä metropoleissa ei ole häntä varten.

-Espoossakin puhumme aina, että menemme kämpille. Kotini on edelleen Sysmässä.

Sitten on vielä yksi seikka, josta Mikkonen tosin ei pidä kovin suurta meteliä. Hän ei seuraa uutisia – ei televisiosta, radiosta eikä sanomalehdistä.

Uutispaasto on peruja Hollywoodista, jossa Mikkonen vieroitti itsensä uutisten klikkailusta.

-Vaimo joutui hetken selittämään, miksei pääse lentämään luokseni Hollywoodiin. Sinä keväänä räjähti se tulivuori Islannissa. Enhän minä siitä mitään tiennyt.

Uutisten boikotointi ei tarkoita sitä, etteikö Mikkonen olisi kiinnostunut maailman tapahtumista. Hän katsoo dokumentteja ja lukee huomattavan paljon kirjoja. Yleensä kesken on pari kolme teosta.

-En seuraa uutisia, koska en keksi mitä teen sillä tiedolla, että jotain on sattunut. Kun valikoin, mitä luen ja seuraan, pystyn keskittymään oikeisiin asioihin. Enää minua ei ahdista eikä stressaa.

Ja oikeat asiat ovat aitoja asioita. Mikkonen vierastaa, jos viihteestä puhutaan ”vain viihteenä”. Paitsi että ihmiset tarvitsevat viihdettä arjesta irtaantumiseen, se voi palauttaa heidät myös aitojen asioiden äärelle.

Mikkonen kertoo esimerkin Duudsonit tuli taloon –ohjelman kuvauksista. Kuvausryhmä meni Lieksaan tapaamaan kolmea kehitysvammaista poikamiestä.

-Ne jätkät asuivat toimintakeskuksessa. Heidän elämänsä oli tylsää ja yksinäistä. Facebookissa heillä oli ehkä yhdeksän kaveria, jotka nekin olivat toimintakeskuksen työntekijöitä. Mopopojat kiusasivat. Kun näitä jätkiä kuunteli, silmäkulmat kostuivat koko kuvausryhmältä, Mikkonen sanoo.