Kyläkauppa kauppiaansa näköinen

Kyösti Piippo
KALKKINEN

Kauppias Arto Lampisen K-Market Kalkkisissa alkaa olla valtakunnassa harvinaisuus, sillä kyläkaupat ovat hävinneet liki kaikkialta sukupuuttoon isojen ostoskeskusten jyrääminä.
K-Market Lampinen sijaitsee vilkkaassa kylässä, missä on runsas kesäasutus ja yhteen hiileen puhaltava oma yhteisö. Kun Lampinen vielä osaa haistaa asiakkaittensa tarpeet, jatkuu kauppatoiminta varmoin askelin eteenpäin.

Millainen tausta on kauppiasurallasi?
–Vanhempani muuttivat kauppiaiksi tänne Kalkkisiin Vehkalahdesta vuonna 1961. Kauppatoimintaa on täällä harjoitettu 40 -luvulta lähtien ja minä olen järjestyksessään jo viides kauppias Kalkkisissa.

Tunnetko tehneesi oikean uravalinnan?
–Ehdottomasti. Pienestä pitäen olen touhunnut tässä puodissa, milloin ”letkunjatkona” autoja tankattaessa, milloin kuormien lastaajana jne. Kouluaikani kaikki lomat ja kesät kuluivat kaupan töissä.
–Yhden kuuden kuukauden ajan vietin kauppiasvalmennuksen harjoitusjaksolla Kuhmoisten K-halli Eerikintorilla.

Kalkkinen on varmaan sinun mielestäsi ”se paras paikka”?
–Minä aloitin täällä kauppiaana vuonna 1983 eikä paikkakunnan vaihto ole käynyt mielessäkään. Kalkkinen on tosi vireä ja aktiivinen kylä. Meillä on täällä omat vuoden kohokohtamme: on markkinoita, Kalkkisten kymppi ja kohta avataan joulukylä. Hannu Lepistö tekee hyvää työtä kyläpäällikkönä ja häntä ennen Heikki Lagom vuosikymmenet.  Kylän vakinaisten asukkaiden määrä on kuudensadan kieppeillä ja kesällä määrä kolminkertaistuu.

Kesä lienee Kalkkisissa kauppiaalle kulta-aikaa?
–Kesäkuukausilta tulee kauppiaalle puolet vuoden liikevaihdosta ja sitten joulukuun myynti on pieni piikki ylöspäin. Meidän myynnistä 70 % on elintarvikemyyntiä, 20 % polttoainemyyntiä ja kymmenisen prosenttia erilaisten sesonkitarvikkeiden myyntiä, muut erikoistuotteet ostetaan kaupungista. Oman kylän asukkaat ovat uskollisia päivittäistavaroiden ostajia ja toki meilläkin on omat sesonkiaikamme. Kesällä grillataan ja makkaroiden lisäksi tarvitaan grillausvälineitä – kynttilöiden ja jouluvalojen sesonki on juuri alkamassa.
–Toki meidänkin pitää olla ajassa mukana ja muunmuassa nyhtökauraa on löydyttävä K-Market Lampisenkin hyllyiltä.

Löytyykös Lampisen kaupasta lähiruokaa?
–Onhan meillä: Esko Koiviston perunat, Töyryn hunaja, Nikin myslit, Pihamaan mansikat ja Viipurin Leipomon tuotteet (vilja Asikkalasta ja jauhatus Vääksyn Myllyssä).

Miltä mielestäsi näyttää kyläkauppojen tulevaisuus?
–Kylän pitää olla tietysti elävä ja oleellisesti siihen kuuluu lapsiperheet ja koulu – tietysti myös ikäihmiset. Kaupan on pystyttävä vastaamaan peruselintarvikkeiden toimituksista käypään hintaan ja myös kauppiaan aktiivisuus sekä persoona vaikuttavat yrityksen menestymiseen.
–Seuraavaksi tässä odotellaan lämmintä kesää 2017 ja tarkkaa kaupanpitoa, kulupuoli on pidettävä kurissa. Kaupanpito jatkuu niin kauan kun terveyttä riittää. Osaava henkilökunta on avainasemassa ja meillä on sellainen – Soile Inkinen, Aura Kuisma ja viimeksi tullut Maiju Mäkeläinen ovat saaneet asiakkailtamme pelkkää kiitosta.
–Kauppa on kyläläisten varsinainen palvelukeskus: Sysmän Apteekin palvelupiste, polttoainejakelu, veikkauspiste, posti ja käteisen rahan nostopiste.

Ehditkö mukaan harrastuksiin?
–Pelaan talvella sulkapalloa, kalastan ja metsästän. Hirvijahti on juuri nyt kuumimmillaan!

4 vastausta artikkeliin “Kyläkauppa kauppiaansa näköinen”

  1. Hyvä kauppa! Kesälomilta tuttu! Kiitokset hyvästä valikoimasta!

  2. Hienoa, että Kalkkisissa on vireää toimintaa ja myös kauppa. Asioimme siellä mökkikautena. On ollut hyvä huomata, että kauppias pitää huolen valikoimien monipuolisuudesta ja tuotteiden tuoreudesta, kiitos.
    Löysimme kaupasta jotain erityistä: mahdottoman hyvää hunajaa. Suosittelemme sitä lämpimästi.

  3. ”Onhan tuonne viety aikanaan Uitoksen tuotteita”

Kommentit on suljettu.