Omatoimikirjasto

Helena Mäkinen
HARTOLA

Kirjastonjohtaja Katja Komonen kertoi, että toukokuussa avattu omatoimikirjasto toimii hienosti. Aukioloajat ovat lisääntyneet huomattavasti: kirjasto avautuu joka päivä aamukuudelta ja sulkeutuu iltakymmeneltä. Nopea tarkistus osoitti, että kirjaston kävijämäärä on lisääntynyt.
– Kaikki on sujunut ongelmitta. Valvontakamerat kattavat koko kirjaston.
Markkinalauantaina kirjasto oli kiinni, se on vanha perinne.
– Omatoimikirjasto on monipuolistanut palveluamme. Osa asiakkaista käyttää lainausautomaattia myös aukioloaikoina, jolloin pitkiä jonoja ei pääse syntymään ruuhka-aikoina. Positiivista palautetta on tullut siitä, että kirjastoon pääsee iltaisinkin. Pari kertaa oli alussa äskettäin päivitetyssä tietokannassa ilmenneistä ongelmista johtuva katkos. Silloin omatoimikirjastokaan ei toiminut, mutta enää katkoksia ei ole ollut. Ympäristökuntien kirjastot ovat kyselleet meidän kokemuksiamme ja haluavat tutustua järjestelmään.
– Omatoimi oli hyvä ratkaisu senkin vuoksi, että illat ovat Hartolan kirjastossa hiljaisia. Maanantai-iltana on palveluaikaa klo 18 saakka.
Komonen näytti vielä automaattifobiaa potevalle toimittajalle, miten kaikki tapahtuu. Sisään kirjaudutaan näyttämällä automaatille kirjastokorttia ja näpyttelemällä PIN-koodi. Sitten voi rauhassa etsiä lainattavaa ja lukea lehtiä. Lainausautomaatille näytetään ensin korttia ja sitten annetaan koodi, kone neuvoo eteenpäin. Samalla automaatilla tapahtuu lainattujen kirjojen palautus. Ei ole vaikeata!
Tervetuloa kirjastoon! Toivottavat Hartolan kirjaston työntekijät.

Kuvassa: Kirjaston palvelut pelaavat hyvin, kertoi Katja Komonen.