Novil aloitti Hartolassa

Helena Mäkinen
HARTOLA

Ansa Avikainen on viime viikkoina asetellut myytäviä vaatteita esille Keskustie 58:ssa.

Avikainen asuu Joutsassa ja oli viitisen vuotta ravintola-alalla ennen siirtymistään vaatemyyjäksi.

– Aloitin ihan pystymetsästä 26-vuotiaana. Tämän vuoden lopulla tulee jo 46 vuotta täyteen vaatealan yrittäjänä. Ostin silloin hartolalaisten naisten Joutsassa pitämän Säästötekstiili -nimisen yrityksen varaston ja siitä homma alkoi. Muutin sitten nimen lyhyemmäksi. Moni asia on tänä aikana muuttunut niin yhteiskunnassa kuin yrittäjienkin kannalta.

Koronan hoitamista Avikainen kritisoi. Hänen mielestään olisi pitänyt katsoa, missä kohtaa maata ollaan, ettei olisi tarvinnut sulkea harvaanasutun maaseudun yrityksiä.

Hartolaan Avikainen muutti liikkeensä, koska Joutsassa puretaan keskustan rakennuksia.

– Sieltä oli lähdettävä. Viimeisessä rytäkässä lähti kahdeksan liikettä, Novil niiden joukossa. Kaikki eivät löytäneet uutta paikkaa. Erityisen ikävää oli, että kirjakauppa joutui lopettamaan. Muutto sinänsä ei harmita, Hartolaan on hyvä tie. Myymälän paikkaa valitessani minulle oli tärkeää, että vanhukset pääsevät hyvin liikkeeseen. Kiersin täällä ja tuumailin viime syksyn, sitten kaikki loksahti kohdalleen.

Asiakkaat ovat olleet haltioissaan. Aikaa on vierähtänyt siitä, kun Hartolassa viimeksi oli vaatekauppa.

– Tällä hetkellä valikoimissa on voittopuolisesti naisten vaatteita, jonkin verran myös kevytjalkineita. Miesten kerrastoja löytyy ja jonkin verran lasten vaatteita. Pidän tärkeänä sitä, että kotimaassa säilyisi työpaikat, siksi hankin tuotteet kotimaisilta valmistajilta aina kun se on mahdollista. Ikävä kyllä heitä ei ole enää monia. Korona-aikana joitakin hyvin toimiviakin firmoja lopetti. Lukuisia pienyrityksiä ja tukkuliikkeitä meni nurin.

– Turussa oli muutama vuosi sitten ainoa kotimainen liivitehdas, josta aina tilasin tosi hyviä tuotteita, mutta sekin lopetti. Kotimaisia farkkujakaan ei tahdo enää saada. Se on surullista. Modekallen mekkoja minulla on paljon, sen taustalla on Pohjanmaalta lähtöisin oleva perhe, joka joutui Suomen yrityspolitiikan takia muuttamaan Ruotsiin. Sieltä käsin he toimivat Suomeen ja saan heidän tuotteitaan. Kotimaisia neuleita löytyy myös ja Pirkkalassa toimivan Niccolein vaatteita.

Valikoimiin kannattaa käydä tutustumassa!

Kuvassa: Hartolan uuden vaatekaupan yrittäjä Ansa Avikainen osaa kuunnella asiakkaitaan ja opastaa valinnoissa.