Naperoiden kruunajaiset

Helena Mäkinen
HARTOLA

Vantussa juhlittiin vuonna 2019 syntyneiden pienokaisten kruunajaisia. Perheitä tuli paikalle vauvojen kanssa, myös sisaruksia oli mukana, joten päiväkodin juhlatilan täytti iloinen pulina ja mekastus. Kunnan onnittelut esitti hallintojohtaja Annika Blom, joka kertoi myös vauvarahan anomisesta.
– Kiva, kun näin moni on päässyt paikalle. Vauvoja syntyi viime vuonna yhdeksän. Valtuusto päätti jo 2018 vauvarahasta ja minulla on mukanani lomakkeita, joilla sen voi anoa. Toivottavasti viihdytte Hartolassa pitkään, ihana saada tänne uusia asukkaita!
Maija Pentikäinen-Laine oli tuonut mukanaan hyvän valikoiman erivärisiä ja -kokoisia villa- ja puuvillamyssyjä. Kruunajaisia on vietetty vuodesta 2013 ja alkuvuosina niitä oli kaksi kertaa vuodessa. Aika monta myssyä on Maija ehtinyt tehdä.
– Yhteen hiileen hankkeen yhteydessä Pertti Vuokko ehdotti, että aikuisille pitäisi suunnitella kruunupipo. Minä yllytyshulluna ryhdyin hommaan ja niitä on jaettu joitakin vuosien saatossa. Sarianna Vilander taas keksi ehdottaa vauvoille omia kruunupipoja, siitä tämä sai alkunsa. Värit tulevat Hartolan vaakunasta, ne eivät ole mitään tyttö-poika –värejä. Sävyt ovat vaihtuneet, koska sopivien lankojen valmistus aina jossain vaiheessa lakkaa.
Hartolan yhtenäiskoulun rehtori Irja Niilahti kertoi kotihoidontuen kuntalisästä.
– Kun äitiysloma päättyy ja vanhempi haluaa jäädä kotiin hoitamaan lasta ja ottaa vapaata töistä tai opiskeluista, niin kotihoidon kuntalisään on tietyin edellytyksin mahdollisuus. Se on 200 euroa ensimmäisestä lapsesta ja 30 euroa muista alle kouluikäisistä, jotka hoidetaan kotona. Hakemuksia löytyy kunnan kotisivuilta ja ne toimitetaan minulle koululle. Edellytyksenä on, että on oikeus Kelan kotihoidon tukeen ja tulosidonnaiseen hoitolisään – ja että lapset eivät ole hoidettavina kunnallisessa päivähoidossa. Mukavia hetkiä pienten kanssa, se aika on tosi lyhyt!
Varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Onali toivotti myös perheet tervetulleiksi.
– En halua kumota tuota Irjan mainosta kotihoidon tuesta, mutta virkani puolesta kerron, että me tarjoamme täällä varhaiskasvatusta, kun olette saaneet lapsen siihen ikään, että haluatte tuoda hänet hoitoon. Meille pääsee sutjakasti ja täällä onkin jo sisaruksia kirjoilla. Nyt siirrymme kahvipöytään!

Kuvassa: Kruunatut pienokaiset perheenjäsenineen asettuivat potrettiin.