Varo huijareita!

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Eläkeliitto oli valinnut kuukausikokouksensa aiheeksi tärkeän asian. Umpitäysi Nuottasali kuunteli tarkkaavaisesti vieraiksi saapuneiden kahden poliisin tarinaa ja varoituksia ympärillämme liikkuvista huijareista. Paikalle saapuneet poliisit Kirsi Koivuniemi ja Mia Brusila kertoivat tositarinoita varsinkin ikäihmisiä huiputtaneista rosvoista ja huijareista.
Poliisien oli helppo aloittaa puheenvuoronsa, sillä aivan hiljan Sysmässäkin oli liikkunut naiskaksikko rosvoamassa ikäihmisiä. Poliisin ensimmäinen neuvo näissä tilanteissa oli selkeä: älä päästä ketään tuntematonta sisälle. Yleensä ovikelloa rimputtelee kaksi sisälle pyrkijää milloin milläkin verukkeella, toinen jututtaa asukasta ja toinen etsii sillä aikaa varastettavaa tavaraa, pankkikortteja, koruja ja rahaa. Kaikki ovelta ovelle -myyjät eivät ole huijareita, mutta henkilöiden taustat ja luvat pitää selvittää. Ovien ja kattojen remontteja tarjoavien kanssa ei saa missään tapauksessa ryhtyä sopimusten tekoon! Ovelle voi ilmestyä joskus kuuromykäksi heittäytyvä vieras, joku myy koruja, joku nahkatakkeja. Sama neuvo – älä päästä sisälle. Myös postilaatikoihin kannattaa hankkia lukko. Sinne voi tulla postia, missä näkyy vaikkapa sotu -tunnus ja sen jälkeen tuleekin lasku nettiverkosta suoritetusta ostoksesta.
Kaupan tavarakärryihin ei kannata jättää lompakkoa pankkikortteineen, eikä miesten kannata pitää sitä lompsaa takataskussa puolittain ulkona. Taskuvarkaat ovat kotiutuneet Suomeenkin. Ja se pankkikortin tunnusluku on oltava piilossa, eikä siinä kortin vieressä lompakossa. Pankkikortin nostoraja kannattaa pitää alhaisena, niin mahdollinen vahinko jää pieneksi.
Monta huijausta tehdään nykyään puhelimen välityksellä. Huijarit ovat taitavia puhumaan ja monta kertaa vanhus lipsauttaa henkilötunnuksensa luotettavan tuntuiselle soittajalle.
– Poliisista ja pankista ei koskaan tule soittoja, joissa kyseltäisiin pankkikorttien numeroita tai henkilön sosiaaliturvatunnusta, tähdentävät Koivuniemi ja Brusila.
Poliiseilla oli huijausesimerkkejä vaikka millä mitalla ja paikalla olleet eläkeliiton jäsenet esittivät heille paljon kysymyksiä.
Eräässä pöydässä pohdiskeltiin ihan toista asiaa: jos Nuottasalin päiväkäyttö menetetään tulevissa kouluratkaisuissa, niin missä yhdistyksen runsaslukuinen jäsenmäärä kokoontuu jatkossa?

Kuvassa: Kirsi Koivuniemi ja Mia Brusila antoivat arvokkaita tietoja ikäihmisille huijareiden toiminnasta.