Muotokuvatiskiltä kuva ja runo

Sysmän kirjaston muotokuvatiskin takana vastapäätä asiakasta istuvat kuvataiteilija Mirka Kinnula ja runoilija Anne Mölsä. Mistä tässä on oikein kysymys?

Muotokuvatiski, taidetiski on Kinnulan ja Mölsän ideoima tila- ja aikasidonnainen teos, joka voidaan pystyttää mihin tahansa. Kaksikko istahtaa työpöytänsä taakse mieluiten julkisella paikalla, kirjastot ovat tarkoitukseen hyvin sopivia. Kuka tahansa voi sitten istahtaa taidetiskin eteen ja saa läksiäisiksi kymmenminuuttisesta tuokiosta itsestään Mirka Kinnulan piirtämän muotokuvan ja Anne Mölsän runomuotokuvan.

Kuvataiteilijaksi Tampereella vuonna 2012 valmistunut Mirka käyttää muotokuvan tekemiseen sekatekniikka; tussia, mustetta, vahaliituja, lyijykynää ja kuivamustekynää.

Anne on valmistunut Tampereelta toimittajaksi ja tehnyt viime vuosina opettajan hommia kansalaisopistossa sekä vetänyt muutamia kirjoituskursseja. Runo mallista syntyy tunnustelun kautta; inspiraation lähteenä voi olla vaikkapa mallin erikoinen koru tai sitten hyvinkin abstraktinen tunne  ja sitä kautta syntyvistä muutamista sidesanoista.

Kuvatiski –ideaa Anne ja Mirka kehittelivät vajaat kaksi vuotta sitten Sysmässä, kun Anne oli Villa Sarkian asukkina. Tähän mennessä runomuotokuva on syntynyt jo n. 140 henkilöstä ja ennen Sysmän kirjaston sessiota tiski pystytettiin Helsingin Richardinkadun kirjastoon.

Anne Mölsä työskentelee tälläkin haavaa Villa Sarkiassa ja viimeistelee esikoisromaaniaan.

–Villa Sarkia on erinomainen paikka kirjalliselle työskentelylle. Täällä voi olla irti arkisista velvollisuuksista ja keskittyä kirjalliseen työhön. Kaunis luonto edistää myönteistä kokonaisvaikutusta.

KP