MM-yleisössä juttu luistaa

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

MM-kisat lähestyvät ja pian on aika päättää, mennäkö yleisöksi vai katsella kisoja televisiosta. Hartolalainen hiihtomies Taisto Lahti suosittelee menemään paikan päälle Lahteen etenkin siinä tapauksessa, jos lapset ovat innostuneita asiasta.

-Arvokisojen seuraaminen paikan päällä on varsinkin lapsille hieno kokemus. Siellä he voivat nähdä ihailemansa hiihtäjät hyvinkin läheltä, Lahti sanoo.

Omia lapsiaan Lahti vei erityisesti Salpausselän kisoihin, joihin perhe on osallistunut vaihtelevalla kokoonpanolla ainakin 15 kertaa.

Nykyään myös hiihdon MM-kisat keskittyvät Salpausselän kisojen tavoin pääosin stadionille. Ennen oli toisin: silloin hiihtoja seurattiin huomattavasti enemmän ladun varresta.

Taisto Lahti on ollut Lahden aiemmissa MM-hiihdoissa yleisönä vuosina 2001 ja 1989. Hän olisi ollut mukana myös vuoden 1978 kisoissa, ellei talonrakennus olisi osunut samaan aikaan. Kisat eivät silti menneet ohi, koska Lahti osti rakennukselle pienen television, josta saattoi seurata tapahtumien kulkua.

Etenkin vuoden 1989 kisat ovat jääneet mieleen, koska silloin Suomen menestys oli murskaavaa.

-Muistan vieläkin sen huudon, kun käynnissä oli naisten viesti, jonka Suomen naiset voittivat, Lahti sanoo.

Vuoden 1989 viestiä, kuten muitakin matkoja, hän seurasi ladun varresta. Autonsa Lahti jätti veljensä pihaan Hollolaan. Sitten hän laittoi sukset jalkaan ja hiihti Tapanilan hiihtomajalle, jonka läheisyydestä löytyi aina hyvä katselupaikka.

-Tuohon aikaan moni tuli seuraamaan kisoja hiihtämällä. Silloin ladun varteen tulijoilta ei peritty pääsymaksua. Suksilla pääsi liikkumaan ihan kisalatuja pitkin ja sitten vain sopivassa paikassa hyppäsi metsän puolelle seuraamaan kisoja. Nykyään reitit ovat aidattuja, eikä liikkumaan pääse samalla tavalla, Lahti kertoo.

Hiihtäville katsojille laji oli elämäntapa, niin myös Lahdelle. Hän innostui 1980-luvulla kuntoilusta niin paljon, että osallistui kolme kertaa Finlandia-hiihtoon. Tuohon aikaan matkaan lähdettiin Hämeenlinnasta ja maali oli Lahdessa. Matkaa kertyi 75 kilometriä.

Entä mitkä ovat Lahden veikkaukset tämän talven MM-menestyjistä?

-Krista Pärmäkoski voi saada mitalin, jos ei näissä niin seuraavissa kisoissa. Hän on vähän samanlainen hiihtäjä kuin Helena Takalo aikanaan, sähäkkä ja asenne kohdallaan. Miehissä Matti Heikkinen ja Iivo Niskanen voivat tehdä mitä tahansa, hän uumoilee.

Taiston vinkit arvokisoihin

– nykyään hiihtäjät kiertävät lyhyttä lenkkiä, joten he ohittavat stadionin monta kertaa. Parhaat katselupaikat löytyvät stadionilta
– ylhäältä hyppyrimäeltä näkee myös hyvin
– stadionilla on myynnissä ruokaa ja lämmintä juomaa. Omia eväitä kannattaa harkita, jos haluaa säästää tai katsella kisoja kauempana ladun varressa
– kisaseuran puute ei ole este osallistumiselle. Yleisöksi voi hyvin mennä yksin, koska kisat ovat sosiaalinen tapahtuma. ”Ladun varressa juttu luistaa kuin miesten saunassa!”