Lomautuksia Opistolla

Kyösti Piippo
HARTOLA

Itä-Hämeen opisto on lomauttanut talousvaikeuksien takia kaksi päätoimista opettajaa ja taloustoimiston helmikuun ajaksi. Prosessi toteutettiin YT-menettelyjen seurauksena. Opettajien toivomusten mukaan osa-aikaistamisprosessi irtisanomisaikoja käyttäen vaihdettiin lomautuksiin.
–Lomautukset eivät välttämättä korjaa koko taloustilannetta, vaan tehtäviä ja toimenkuvia joudutaan tulevaisuudessa tarkastelemaan suurennuslasilla. Entisillä valtionosuuksilla saadaan aikaan enemmän, kun taloutta hoidetaan hallitusti ja ennakoidusti, sanoo opiston rehtori Tarja Törttö.
Opiston valtionosuudet ovat supistuneet vuosi vuodelta ja kun oppilasmääräkin jäi alle viimesyksyisen tavoitteen, on opiston talous vaikeutunut. Talossa on viety läpi IT-uudistus ja kirjanpidon ulkoistus.
–Teimme kerralla aika ison hypyn ja myös se maksoi. Säätiöllä on menossa tavallaan rakenneuudistus ja myös uusi säätiölaki on tuonut mukanaan uudistettavaa.
Helmikuu sopi mainiosti lomautuskuukaudeksi. Viikko 6 on koeviikko ja hiihtoloma sijoittuu kuukauden loppupuolelle. Viikolla 9 opiskelijat palaavat kampukselle ja kevätlukukausi jatkuu viikolla eteenpäin.
Rehtori Tarja Törttö ja opiston hallituksen puheenjohtaja Maija-Liisa Mamia ovat tyytyväsiä yhteistyön aloittamisesta Otavan opiston kanssa. Nettikursseilla voidaan täyttää lukion kahdeksi viikoksi pidennettyä hiihtolomaa ja samoin se antaa uusia mahdollisuuksia ensi syksyä ajatellen.
Törttö ja Mamia tähdentävät, että kehittämistyö opistolla jatkuu, monta projektia on työn alla. Rehtorin mukaan suurissa kouluissa säästöliikkeet tapahtuvat suurella kouralla, mutta Itä-Hämeen opistolla pyritään mahdollisimman loiviin liikkeisiin.
–Kesälukion kursseja kohtaan on kiinnostusta ja kutsumme opiskelijoita myös muista lukioista osallistumaan niille. Kevään ja tulevan syksyn tilanne näyttää jokseenkin haasteelliselta, mutta uskon opiston vahvuuteen ja asemaan, toteaa rehtori Tarja Törttö.
Kunnanjohtaja Merja Olenius tiedostaa opiston ongelmat ja toteaa niiden olevan kipeä asia koko yhteisölle.
–Elämme voimakasta muutosaikaa ja tämä vaikuttaa vahvasti nimenomaan pienten lukioiden toimintaan. Tuemme kaikin keinoin opiston uudistumista ja haemme uusia yhteistyömahdollisuuksia. Varsinaisia avaimia opiston talouden parantamiseksi meillä kunnassa ei kuitenkaan ole.