Mitä mieltä vaaleista ja äänestämisestä?

Helena Mäkinen
HARTOLA

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on suosittu tapa hoitaa kansalaisvelvollisuus. Sunnuntaina 26.3. oli jo neljännes äänioikeutetuista käynyt antamassa äänensä.

Iida Ikonen, miten suhtaudut vaaleihin ja äänestämiseen?
– Kiinnostaa paljon, haluan vaikuttaa. Mielestäni vaalitentit ovat parasta viihdettä. Ne menevät kaikenlaisten tosi-TV –sarjojen edelle!

Oletko jo äänestänyt eduskuntavaaleissa?
– Olen äänestänyt aikaisemmin, mutta näissä vaaleissa en ole vielä äänestänyt. Olen Helsingistä kotoisin ja äänestän siellä vasta varsinaisena vaalipäivänä.

Mikä on ehdokkaasi tärkein tehtävä eduskunnassa? Mitä hänen pitäisi saada aikaan?
– Taloustilanne huolestuttaa, niitä asioita pitää saada oikeaan suuntaan. Itseäni kiinnostavat nuorten asiat ja erityisesti se, miten hoidetaan mielenterveyspalvelut.

Marja Mattlar, miten suhtaudut vaaleihin ja äänestämiseen?
– Äänestän aina.

Joko olet äänestänyt eduskuntavaaleissa?
– Käyn huomenna äänestämässä. Ennakkoäänestys on oikeastaan ainoa vaihtoehto.

Mitä asioita painotat ehdokkaan valinnassa?
– Montakin asiaa. Etsin ehdokkaan vaalikoneen avulla. Nyt tein varmaan viisi hakua ja vertailin ehdokkaita keskenään. Perehdyn aina valintaan, en tee vanhasta muistista. Nyt on paljon tärkeitä teemoja. Vaalitilaisuuksiin en ole ehtinyt. Jos sattuisi olemaan samaan aikaan, kun asioin kirkolla, saattaisin käydä.
– Päättäjillä ei ole helppoa. En kadehdi niitä, jotka tulevat valituiksi. Heidän pitää tasapainoilla ja vielä kestää työn kylkiäisenä kaikenlaista some-häirintää. Asiat ovat muuttuneet.

Iigor, miten suhtaudut vaaleihin ja äänestämiseen?
– Positiivisesti, käyn äänestämässä.

Oletko ja äänestänyt eduskuntavaaleissa?
– En ole vielä. Nyt mietin, äänestänkö miestä vai naista. Yleensä äänestän tiettyä puoluetta.
Vaalikonetta en käytä enkä lue edes nettiä.

Oletko käynyt vaalitilaisuuksissa?
– Sysmässä on ollut vaalitilaisuuksia SEO:lla, menin sinne ihan sattumalta. Siellä oli yksi ehdokas, joka kysyi, onko kellään mitään sanottavaa. Minä nousin ylös, esittelin itseni ja sanoin, että Hartolan ja Sysmän kunnat ja koko Suomi ovat liemessä. Eduskuntaan pitäisi valita niitä, jotka ymmärtävät yrittämisen päälle ja osaavat pitää rahapussin suun tiukalla. Harmittaa myös se, että vanhusten hoitajista on pulaa. Nekin, jotka sitä työtä tekevät, hakeutuvat muihin töihin. Läheisiä ja ystäviä on hoitoalalla ja he tykkäävät työstään. Johtajilla on tosi hyvät palkat, työntekijöiden palkkoja pitäisi ehdottomasti nostaa.