Matkailuyrittäjät jatkavat yhdessä

Kyösti Piippo
SYSMÄ, HARTOLA

Sysmäläisten ja hartolalaisten matkailuyrittäjien yhteinen Tainionvirran -yritysryhmähanke päättyi viime vuoden loppupuolella. Hankkeessa naapurikuntien kuusi yrittäjää päätti yhdistää voimansa alueen matkailun kehittämiseksi. Hanke onnistui hyvin ja yhteistyötä päätettiin jatkaa uudella hankkeella.
Tainionvirran II -yrityshankkeeseen lähti mukaan 4 uutta yrittäjää ja ryhmän koko on näinollen kymmenen yritystä: Camping Sysmä, Hartola Golf, Krouvin Lava &Camping, Rantalan Lomamökit, Tervelepikon Torpat ja Vuorenkylän Purnu Oy jatkavat hankkeessa vanhoina kumppaneina ja uusina tulivat mukaan Linnanrauha Oy, Linnakoirat Oy, Ilola Inn ja Sysmä Marina.
Hankkeen budjetti on 200250 euroa. Rahoituksesta julkisen rahan osuus on 75 prosenttia ja yksityisen rahoituksen osuus 25 %.
Mukana olevat matkailuyritykset tapasivat toisensa viime viikolla piakkoin valmistuvassa Ilola Inn -hotellissa Sysmän Suopellossa. Projektipäällikkö Maija Pitkonen esitteli uuden hankkeen painopistealueet ja kolme teemaa nousi vahvasti esille.
– Avainsanoina monien muiden tähdellisten otsikoiden lisäksi ovat koiraystävällisyys, luontoliikunta ja Päijänne. Uudet matkailutuotteet kasvattavat yritysten liiketoimintaa, tehostavat markkinointia ja parantavat palvelutarjontaa.
Yrityshanke järjestää projektin aikana paljon koulutusta, suunnittelee mukana oleville yrityksille yhteistä graafista ilmettä sekä suorittaa opintomatkoja sekä koti- että ulkomaille. Pitkonen kertoi, että ensimmäisen hankkeen aikana ammattimatkat koettiin hyvin antoisina uuden oppimisen näkökulmasta sekä lisäsivät yritysten välistä verkostoitumista. Koulutuksessa hanke hyödyntää Visit Finlandia Akatemian kouluttajia sekä hankkeeseen mukaantullutta alueellista osaajaa Päivi Koskelaa (Linnanrauha Oy). Koskela toimii yrittäjien tukena ja auttaa yhteistuotteiden operatiivisten asioiden yhteensovittamisessa ja verkostoitumisessa.
Hämeen ELY -keskuksen kehittämispäällikkö Timo Kukkonen totesi matkailuyrittäjien yhteisponnistelut lähtökohdiltaan onnistustuneiksi, sitoutuminen yrityksillä on mallikasta.
Päijänne-Leaderin toimitusjohtaja Anu Taipaleen mukaan yritysryhmä -hankkeen vahvuuksia ovat avoimuus, mallikas asenne ja hyvä hallinnointi (ProAgria).
Kunnanjohtajat Marketta Kitkiöjoki ja Merja Olenius uskoivat myös hankkeen mahdollisuuksiin ja paikallisten matkailuyritysten nousuun sen myötä.

Kuvassa: Sysmässä ja Hartolassa käynnistyi Tainionvirran yritysryhmähanke II ja hankkeessa mukana olevat yrittäjät kokoontuivat miettimään tulevaisuutta Ilola Inniin.