Marttojen seitsemät sortit

Mikko Taskinen
SYSMÄ

Sysmän Marttojen jo toistakymmentä vuotta jatkunut puuropäiväperinne toteutui jälleen perjantaina 19.10. Sysmän OP:n kerhotilassa.
Pöytä oli katettu sen seitsemällä puuroherkulla: uutispuuroa, spelttipuuroa, uuniohrapuuroa, omenakaurapuuroa, punaviinimarjavispipuuroa – ja gluteenittomina tyrnimarjavispipuuro ja punaherukkavispipuuro – sekä tietenkin sysisysmäläistä tikkutolloa. Viimeksi mainitun nimen alkuperä herättikin ihmetystä. Arveltiin, että rukiin tikkuisuus ja puuron klimppimäisyys olisivat olleet nimen alkulähteenä, mutta kukaan paikallaolijoista ei uskaltanut varmistaa asiaa. Tietääkö joku perisysmäläinen sanan alkusynnyn?
Puurojen ja tikkutollon lisäksi tarjolla oli myös uunijuustoa ternimaidosta, joka perinteisesti syödään kanelin ja sokerin kera.
Tupa oli täynnä iloista puuronsyöjää ja kahvinjuojaa ja kakkujen herkuttelijaa. Tuttuja tavatessa puheenporina syttyi kuin itsestään, eivätkä tarinat ihan heti lopu kesken.
–Äsken vielä pöydät olivat ihan täynnä mutta juuri nyt väki on vaihtumassa. Jostakin syystä tämän markkinointi jäi viime hetkeen ja ihmiset tulivat jo kyselemään, että eikö puuropäivää järjestetäkään tänä vuonna, nauraa Satu Saari, Sysmän Marttojen puheenjohtaja.
Lyhyehköstä perinteestään huolimatta puuropäivä on jo sysmäläinen instituutio. Eikä syyttä. Käsi sydämelle: kuka jaksaa kotona keittää seitsemää erilaista puuroa edes joskus?
Osa puuropäivän tuotosta menee myös sysmäläisille vanhuksille jaettaviin joulukukkiin ja stipendiin Sysmän lukiolaiselle kirjojen ostoa varten.
Mielikuva Martoista on mummopainotteinen.
–Niinhän se on. Ja monet nuoremmat ihmiset epäröivät tulla mukaan, koska eivät omasta mielestään osaa tehdä asioita. Mutta ei Martat ole osaamista vaan oppimista varten. Näin ne asiat ja opit ovat ennenkin siirtyneet ylisukupolvisen tekemisen kautta. Rohkeasti vaan mukaan! toivottaa Saari iloisesti.
Ja Satu Saaren haastetta jatkaen: Haastan Kyösti Piipon ja muut Sysmänkylän alfat mukaan Martteihin! Jos te rohkenette liittyä, minäkin olen mukana.

Kuvassa: Kaiken takana ovat naiset: iloiset Sysmän Martat puheenjohtaja Satu Saaren (keskellä) johdolla loihtivat puuropäivän herkut.