Koulu remonttiin!

Kaisa Vigman
HARTOLA

Hartolan yhtenäiskoululla pidettiin tiistaina 16.10. tiedotustilaisuus, jonka aiheena oli yhtenäiskoulussa suoritettu kuntotutkimus ja sen tulokset. Kuntotutkimuksen tilasi Hartolan kunta ja tutkimukset suoritti Polygon Finland Oy. Tutkimuksen tuloksia oli yleisölle avaamassa Polygonin sisäilmatutkija ja projektipäällikkö Hannu Kärki ja paikalla kommentoimassa oli myös terveydensuojeluinsinööri Niina Varjo Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymästä.
– Nyt saadaan luotettavaa tietoa siitä, mikä koulun tilanne on ja päästään keskustelemaan siitä, mitä asialle tehdään, totesi sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mikko Ruoppi ennen tilaisuuden alkua.
– Korjaustarve on ilmeinen. Rakennuksesta noin puolet on korjauksen tarpeessa, totesi Kärki. Pienempiä korjauksia on jo tehty, mutta vakavin ongelma muhii koulun lattian alla. Vuonna 1997 vanhoja viemäreitä poistettaessa on samalla poistettu myös kosteuden nousun estävä pohjabetonieriste viemärilinjojen kohdalta. Viemärien asennuksen yhteydessä on uusi kosteuden nousun estävä eriste ja kapillaarikatko jäänyt tekemättä ja uusi pintalaatta on valettu suoraan hiekan päälle. Näin kosteus on päässyt alkuperäisenä eristeenä käytettyyn lastuvillaeristeeseen, Toja-levyyn asti. Tämä eristekerros on vaurioitunut varsin laajalta alueelta ja siitä otetuista näytteistä on löytynyt runsaasti mikrobikasvustoa, kuten aktinobakteereita eli sädesieniä. Kosteus aiheuttaa myös käymisreaktion muovimatoissa ja niihin käytetyissä liimoissa. Kaikesta tuosta tulee päästöjä sisäilmaan ja korjaustarveselvityksen mukaan kaikki tämä on ”merkittävin rakennuksen sisäilmanlaatuun vaikuttava tekijä.”
– Kyllä tässä on olemassa terveydensuojelulain mukainen terveyshaittaolosuhde, toteaa Niina Varjo. Koulussa oireilee 14-15 oppilasta.
– Meillä ei ole syytä peitellä mitään, siksi tämä raportti on julkinen, Hartolan tekninen johtaja Janne Myntti sanoi. Niin Myntti kuin myös Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius korostivat, että kunta ottaa koulun ongelmat vakavasti.
– Meillä on aito tavoite korjata ongelmat. Talousarvion laadinta on käsillä, siinä nämä otetaan huomioon ja ongelmat ratkotaan mahdollisimman pian.

Kuvassa: Hannu Kärki näytti konkreettisesti, mistä teollisuuskuituja voi löytää.
Yhtenäiskoulun korjauksien arveltiin tulevan maksamaan parisen miljoonaa. – Suurin huolemme on lapset. Jos tämänkaltaisia löydöksiä on, siirretäänkö oppilaat väistöön, sillä koko ajan siellä altistutaan lisää, aprikoivat paikalla olleet oppilaiden vanhemmat Janina Sarvilahti ja Henna Mäkinen. Koko raportti on luettavissa Hartolan kunnan kotisivulla.