LED-mies Jari Karsi

Kyösti Piippo
HARTOLA

Uuden polven LED -mainoksella voi maksimoida näkyvyyden. Suuri koko ja automaattisen kirkkauden säädön avulla ulkomainoksenkin näkyvyys on hyvä niin auringonvalossa kuin yölläkin. Hartolassa asuva Jari Karsi edustaa LED -asiantuntemusta mainostoimisto Luode Oy:n asiantuntijana.
Jari Karsi asui nuorena Hartolassa. Teknisen oppilaitoksen todistus Karsille tuli Raahessa ja Palo-opiston päästötodistus Espoosta.
Vuonna 1991 Karsi aloitti yrittäjänä; Kempeleelle syntyi tietokoneyritys POMI.
–Yksin aloitin ja yksin lopetin, toteaa Jari Karsi.
Näin ei aina ollut. Vuosien 1991 – 2015 aikana yritys rakensi 100 000 tietokonetta ja sillä oli palveluksessa parhaimmillaan 86 työntekijää. Vuotuinen liikevaihto pyöri muutaman vuoden ajan 46 miljoonan euron paikkeilla.
Tietokoneita alkoi tulla myyntiin joka puolelle, ne arkipäiväistyivät ja hinnat romahtivat 2000-luvulla. Varkautelainen mainostoimisto Luode osti POMIn liiketoiminnot vuonna 2015.
–Kehitettiin LED -systeemi ja ryhdyttiin tekemään näyttöjä. Ensimmäinen iso työ oli videokuution rakentaminen Oulun Kärppien kotihalliin vuonna 2006.
LED-komponenteista pystytään rakentamaan suuria kuvapintoja. Turussa TePS:n kotiareenalla on 226 metrin mittainen näyttö. Lahden hiihtostadionin näyttö on kooltaan 81 neliötä.
Luode Oy:n seuraava iso LED -työ on Orimattilan tämän vuoden lopulla valmistuvaan urheiluhalliin, se asennetaan joulukuussa.
LEDE -komponentit tulevat Kiinasta ja täällä ne asennetaan asiakkaan toivomiin mittoihin paikan päällä. Jari Karsi toimii omien sanojensa mukaan yrityksen jalkautuvana asiantuntijana.
–Osallistun tarjousten tekoon, suunnitteluun ja neuvontaan, asentamiseen ja myös huoltotöihin. LED -mainonta on nykyaikaa ja se syrjäyttää vanhat tekniikat.
Karsit ovat paluumuuttajia, sillä vaimo Mervi on syntyjään hartolalainen ja vaimon vanhemmat Tauno ja Kirsi Syrjänen elävät edelleen paikkakunnalla.
–Paluu tänne on sujunut mainiosti, tuttu paikka ja hyvä sijainti.

Kuvassa: Jari Karsi näyttää miten pienistä Led-palikoista voi rakentaa yli 200 metriä pitkiä mainostauluja.