E-sport vetonaulaksi?

Teksti: Kyösti Piippo
Kuva: Anja-Sisko Tonteri
SYSMÄ

Sysmän lukion oppilasmäärät ovat pienentyneet vuosi vuodelta. Yhä useampi yläasteen päättävä oppilas suuntaa jatko-opiskelunsa muihin lukioihin tai ammattikouluun. Lukion kiinnostavuuden lisäämiseksi tehdään Sysmässä kuitenkin kovasti töitä; opettajat ovat pohtineet asiaa omassa kehitysryhmässään ja kokouksiin ovat osallistuneet myös kuntatason päättäjät. Lisäksi kunnan elinvoimatyöryhmä on ottanut lukion tilanteen agendalleen.
Viime lukuvuoden kevätkaudella opettajien työryhmä kokoontui rehtori Tuula Vuorisen johdolla ja paikalla tässä kokouksessa oli myös kuntapäättäjiä. Kokouksessa nousi esille e-sport lukion uutena kurssina.

Mitä on e-sport?
Se on videopelien pelaamista kilpailullisesti tietokoneella tai konsolilla. Lajeina voivat olla vaikkapa ammunta-, strategia- tai urheilupeleissä kilpailemista. E-sport on erittäin suosittua maailmalla ja viimeisimmän kotimaisen tutkimuksen mukaan se on noussut Suomessa toiseksi suosituimmaksi urheilulajiksi jääkiekon jälkeen. Onko e-urheilu urheilua, siitä riidellään urheilupiireissä. Kansainvälinen olympiakomitea on kuitenkin kirjannut viime vuonna e-sportin viralliseksi lajiksi vuoden 2022 Aasian kisoihin.
Professori Liisa Keltinkangas tähdensi viimevuotisen kouluvierailunsa yhteydessä, että e-lukio voisi olla Sysmän pelastus. Tuula Vuorinen on samoilla linjoilla.
–Ei e-lukio sitä tarkoita, että kaikki opiskelisivat vain kotona. Tarvitaan ryhmä opettajan johdolla, mutta kurssien suorittaminen etänä lisääntyisi. Valmiita etä- ja verkkokursseja hyvin saatavilla ja ne eivät ole kokonaan aikaan ja paikkaan sidottuja.
Vuorisen mukaan yläasteelle saakka kasvanut ryhmähenki on edelleen tärkeä tekijä oppilaan valitessa yläasteen jälkeistä opintietä.
–Fyysisesti paikallaan oleva lukio, joka tuottaa sen ohessa e-opiskelua, on varmaan hyvä yhdistelmä. E-urheilulinja voisi olla tulevaisuudessa lukion merkittävä vetovoimatekijä ja houkutella lukiolaisia kauempaakin Sysmään.
Jaakko Palvaila tuntee e-urheilun viimeistä piirtoa myöten ja hän on mukana lukion kehitysryhmän työssä. Hänen mukaansa Sysmässä voidaan toteuttaa houkutteleva paketti kursseja aina pelivalmennuksesta paineensietokyvyn kehittämiseen ja ohjelmoinnista videotuotantoon.
–Uskon, että opettajien rakentama kurssitarjonta kiinnostaa potentiaalisia lukio-opiskelijoita myös kunnan ulkopuolella.

Kuvassa: Rehtori Tuula Vuorisen mukaan e-sportin kurssiin voidaan liittää runsaasti pakollisia elementtejä (henkinen valmius, elämän hallinta, e-urheilu elämäntapana, pelikasvatus, fyysinen ja henkinen jaksaminen).