Martat puutarhaunelmissa

Kaisa Vigman
HARTOLA

Puutarhoja on juuri niin erilaisia ja erinäköisiä kuin on puutarhureitakin. Toiset arvostavat rehevää, jopa villiä puutarhaa, toisten silmille japanilaistyylinen yksinkertaisuus on kaunista. Puutarha luo kotiin viihtyisyyttä ja Suomen lyhyehkössä kesässä se on parhaimmillaan luonnon oma lisäolohuone. Puutarhurointiin voi myös hurahtaa – sellaisella mukavalla ja innostavalla tavalla.

Hartolan Martat kävivät tutustumassa Elina ja Martti Hyppäsen taidepuutarhaan, jossa kierrätysmateriaalien käyttö on olennainen osa puutarhan henkeä.
– Tämän tapahtuman tarkoitus on ihan vain ihailla tätä puutarhaa, hymyilee Hartolan Marttojen puheenjohtaja Päivi Halmekoski. – Kun puhutaan kierrätyksestä ja sen tärkeydestä, niin nämä kaikki upeat rakennelmat tässä puutarhassa ovat kierrätysmateriaaleista tehtyjä. Olisi synti, jos tällaistä ei esiteltäisi eteenpäin, hän jatkaa.
Elinan ja Martin puutarhassa on nähty paljon vaivaa. Martin taideteokset ja kekseliäät istutusrakennelmat ja -astiat, joihin Elinan kasvattamat kukat ja hyötykasvit on istutettu, ovat hienossa harmoniassa muun ympäristön kanssa. Ja ne istutuslaatikot- ja astiat ovat tietenkin niitä toisten ylijäämätarvikkeista ja kierrätysmateriaaleista rakennettuja. Päähuomion vievät kauniit kaaret ja pyöreät muodot.
– Betoniverkon palat olen joutunut ostamaan, mutta muuten rakennusmateriaalit ovat peräisin muun muassa jäteasemalta ja nuo lasikuituympyrät ovat Valittulassa sijaitsevan Harla-Muovi Oy:n ylijäämämateriaalia – sieltä olen ne ihan ilmaiseksi saanut, siellä ollaan hyvin myötämielisiä kierrätykselle, kertoo Martti.
Sen lisäksi, että tämä puutarha on viihtyisä ja kaunis, se on myöskin käytännöllinen. Perinteistä kasvimaata tästä puutarhasta ei löydy. Myös hyötykasvit on nostettu maanpinnasta ylös istutusastioihin. Se tuo helpotusta myös puutarhurin selälle ja polville. Fiksua – ja uskomattoman kaunista!

Kuvassa: Hartolan Martat kävivät ihastelemassa Hyppästen taiteellista kierrättämistä. – Ideat ovat ihan vapaasti lainattavissa, hymyilee Martti Hyppänen. Kuvat eivät anna oikeutta kaikelle kauneudelle ja kekseliäisyydelle. YouTubesta voit käydä kurkkaamassa, mitä tästä puutarhasta oikein löytyikään.