Mäkinen ja Ripatti – Hartolan Voimaa vuodesta 1975

Mika Sankari
HARTOLA

Kesäkuussa 1975 Pertti Mäkinen aloitti Hartolan Voiman puheenjohtajana. Samassa kokouksessa Pentti Ripatti valittiin perinteisen urheiluseuran (perustettu 1927) sihteeriksi. Heidän pestinsä jatkuvat edelleen. Näillä lukemilla saatetaan tavoitella ennätyksiä valtakunnallisessakin mittakaavassa?
-Lähdimme laittamaan Voiman asioita kuntoon, Mäkinen muistelee alkua.

Edeltäjä Erkki Backman povasi Mäkisen saaneen “elinkautisen”.
-Epäröin ensiksi siihen lähtemistä, mutta vaimo kannusti minua ja lupasi hoitaa “muut sihteerihommat”, Ripatti hymyilee.
Nuoremmat ovat tähän saakka kieltäytyneet kunniasta, vaikkei herroilla olisi mitään sitä vastaan, että heidän työnsä jatkajia jostain ilmestyisi.

Päinvastoin.
-Onhan tässä vastuuta kannettavana, vie aikaa, onnistumisen painetta riittää ja kaikenlaista työtä teettää, mutta kaikkiaan kohtuuden rajoissa kuitenkin ollaan. Kun laittaa itsensä likoon ja hoitaa hommat ajallaan, kaikki onnistuu. Monet käytännön työtkin ovat helpottuneet merkittävästi vuosikymmenten aikana tekniikan kehittyessä, he pohtivat yhdessä.

Lajivalikoiman kasvu on lisännyt eri lajien välistä kilpailua merkittävästi ja kunnan asukasluku on vähenemään päin, joten harrastajamäärät ovat pudonneet kukkeimmasta kaudestaan, mutta HaVolla on edelleen kolmisensataa harrastajaa riveissään.
-Tärkeintä on, että ihmiset harrastavat liikuntaa. Kautemme aikana on ollut sellaista aaltoliikettä hiihdon, voimailun ja yleisurheilun välillä. Kukin näistä on kukoistanut omana kautenaan. Tällä hetkellä virkeintä toimintaa näyttäisi olevan yleisurheilun parissa, jossa aikuisurheilukin on voimissaan, Ripatti arvioi.
-Näille lajeille on omat jaostonsa, joilla on omat budjettinsa ja pääseura huolehtii mm. kirjanpidosta ja muista hallinnollisista asioista, Mäkinen kertoo.

Isojen kisojen järjestäminen vaatii organisaatiolta paljon. Esimerkiksi helmikuussa järjestettävät kansalliset Hartolan hiihdot viedään läpi noin 40 toimitsijan voimin.
-Kuviot suunnitellaan yhteistyössä jaostojen kesken. Niissä löytyy paljon erityistä osaamista, he kertovat.

Mitä seura kaipaisi tulevaisuudessa?
-Innostuneita tekijöitä hallinnon, talkootyön ja valmennuksen pariin. Enkä minäkään haluaisi tässä “satavuotiaaksi asti” keikkua, Mäkinen listaa.

Seuran vuosikokous järjestetään marraskuussa.

Kuvassa: Pertti Mäkinen ja Pentti Ripatti ovat työskennelleet pitkään Hartolan urheiluelämän hyväksi.