Tuija Pessa – Pitkä ura sysmäläisnuorten parissa

Nette Rimpioja
SYSMÄ

Tällä viikolla tapaamme viikon henkilönä Sysmän kunnan nuoriso- ja liikuntapäällikkö Tuija Pessan.

Millaisen urapolun olet kulkenut nykyisiin tehtäviisi?
–Tulin Sysmän kuntaan tammikuussa 2000 nuorisotyöntekijäksi, eli reilut 20 vuotta olen talossa ollut. Opiskelin sen aikaisen Tampereen yliopiston nuorisotyön alemman korkeakoulututkinnon pohjalle. Vuonna 2005 liikuntasihteerin eläköidyttyä hänen tehtävänsä siirrettiin minulle, jolloin liikunta- ja vapaa-ajan puoli tuli vahvemmin pestiini mukaan. Kolme vuotta sitten hyvinvointikordinaattorin tehtävät liittettiin myös osaksi työnkuvaani, eli kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Liikuntapuisto on tärkeä hanke kunnalle ja toivon meillä olevan muutaman vuoden päästä toimiva liikunta-alue kuntaisille. Myöskin uuteen kouluun sisällytetty liikuntasali on tärkeä tila kunnan liikuntatoimijoille. Koordinoin myös kunnan kolmannen sektorin yhteistyötä.

Kuinka nuorisotyön syksy on lähtenyt Sysmässä käyntiin? Uuden nuorisovaltuuston kausi on myös alkanut, miltä toiminta näyttää?
–Syksyllä ollaan saatu livetoiminta hyvin käyntiin koronarajoitusten purkamisen jälkeen, mikä on ollut suuri helpotus nuorille pitkän etäajan jälkeen. Perjantai-iltaisin nuorisotilalla käy 35-40 nuorta joka viikko, mikä kertoo sen, että nuorisotilat ovat kovassa käytössä. Nuorisotila on auki kolmena iltana viikossa, sekä 3-5 luokkalaisten pikkunuokku torstai-iltapäivisin koulun jälkeen. Uudessa nuorisovaltuustossa aloitti lokakuussa 14 aktiivista iältään 13-17-vuotiasta nuorta. Nuorilla on paljon ideoita tapahtumien järjestämiseen ja kiinnostuneita nuvan puhe- ja läsnäolo-oikeudellisiin valiokuntapaikkoihin riitti! Syyslomaviikon (vko 43) maanantaina alakoululaisille järjestämme aamupäivällä pelejä areenalla ja nuokulla, sekä lounaan, jonka jälkeen on elokuva kinolla nuorisotoimen tarjoamana. Keskiviikkona on 13-17-vuotiaille retki Lahteen pakohuonepeliin ja hohtokeilailuun.

Vastaat myös Sysmän joulupolun järjestelyistä. Millainen tapahtuma tänä vuonna on tulossa?
–Tarkoituksena on järjestää perinteinen tapahtuma Ohrasaaressa to 2.12. klo 18-20.
–Sysmän yhtenäiskoulun 9B luokka tulee järjestelyavuksi. Aiempina vuosina parhaimmillaan polulla on kiertänyt parin tunnin aikana 800 ihmistä. Toivotaan hyvää keliä ja terveysturvallista ajankohtaa, jotta voimme järjestää ulkoilmatapahtuman onnistuneesti vuoden tauon jälkeen. On ihana päästä järjestämään livetapahtumaa pitkästä aikaa.
Joulupolku toteutetaan seurojen, yritysten ja kunnan yhteistyönä.

Mitä teet vapaa-ajallasi?
–Harrastan elokuvissa käyntiä ja vapaaehtoistoimintaa Sysmän kinossa. Olen myöskin Sysmän kirjaston suurkuluttaja; dekkarit, elämäkerrat ja historialliset romaanit ovat suosikkejani. Ulkoilua ja retkeilyä tulee tehtyä lähiluonnossa. Korona-aika on avannut silmät lähimatkailulle. Ohrasaaren retkeilypaikalle on tehty uusi laituri ja nuotiopaikka. Saaren saunamökin käyttöä on tarkoitus avata kuntalaisille keväällä 2022.
–Avantouintikauden olen jo avannut ennen pakkasia, nyt on noin kymmenen asteista Majutveden lämpötila.