Lupaavia näkymiä maaseutumatkailuun

Mika Sankari
HARTOLA

MTK Hartolan vuosikokouksen yhteydessä kuultiin keskiviikkona 19. elokuuta raportti Näe ja koe maaseutu uusin silmin -esiselvityshankkeen tuloksista. Linnanrauha Oy:n Päivi Koskela ja Good Waves Consultingin Tarja Aalto kertoivat selvityksen antamista näkymistä kokousväelle.
Selvitystyössä esimerkiksi kysyttiin, miten jäsenet uskovat maaseutua saatavan houkuttelevammaksi ja elinvoimaisemmaksi matkailupalveluita lisäämällä. Päijänne-Leader ry rahoitti hanketta.
Jäsenlistojen tarkastelun ja muun valmistelun jälkeen löytyi MTK Hartolan kautta yhdeksän maatalousyrittäjää, joiden kanssa maaseutumatkailun mahdollisuuksiin ryhdyttiin syventymään.
Heidän kanssaan käytiin läpi yksityiskohtaisia yrittäjyyteen ja toimintaympäristöön liittyviä kysymyksiä ja ideoitiin niitä yhdessä eteenpäin.
-Mökkien käyttöasteelle poikkeusaika teki hyvää. Maaseutumatkailuun on selvästi löydettävissä paljon uusia näkökulmia tietotaidon kasvaessa, selvitysnaiset totesivat. Yhteistyöllä rakentuu hyvä sosiaalinen verkosto, jolloin inspiroiva työ auttaa raskaan arjen yli.
Esiselvityshankkeen yhteydessä oltiin yhteydessä mm. Hartolan kunnanjohdon, MTK Hämeen ja LahtiRegionin toimijoiden kanssa. Näin päästiin tarkemmin kiinni paikallisiin vahvuuksiin.
Valmiit toiminnot, kuten tuottajien REKO Hartola-Joutsa-Luhanka-lähiruokapiiri ja pyörämatkailureitistö sopivat hyvin tähän kuvioon. Pyöräreitistö tarjoaa monia mahdollisuuksia. Luonto tarjoaa paljon tarinoita ja huimia elämyksiä.
Aivoriihen tuloksena on syntynyt monia hyviä konkreettisia ideoita, jotka liittyvät mm. luomuun, lemmikkeihin, metsän antimiin, maatiloihin, majoitukseen ja erilaisiin kursseihin.

  • Voisivatko kylätoimikunnat järjestää erilaisia perinnepäiviä, tässä olisi oiva mahdollisuus myös siihen, Koskela pohti.
    Kovassa nousussa ovat mm. erilaiset villiyrtit ja niiden poimintakurssit. Tuotteiden jalostusaste on syytä pitää korkeana.
    -Miten olisi sesonkimyymälä nelostien varteen iskulauseella “Suomen paras taukopaikka”, naiset ehdottivat.
    Kaikki nämä toimenpiteet vaativat paljon yhteistyötä, resursseja ja sisäsyntyistä intohimoa, mutta toisaalta monia asiantuntijatahoja on tarjolla avuksi.
    -Idylliset kylät sijaitsevat lähellä isoja kaupunkeja, joten potentiaalia on paljon, Aalto korosti.

Kuvassa: Päivi Koskela ja Tarja Aalto kertoivat esiselvityshankkeen tuloksista MTK Hartolan vuosikokouksessa.