Hartolan Apteekin noutolokerikko

Helena Mäkinen
HARTOLA

Apteekkari Minna Itkonen kertoo apteekin noutolaatikostosta, joka sijaitsee Jari-Pekassa.
– Noutolaatikostoja alettiin ottaa käyttöön apteekeissa pari-kolme vuotta sitten. Se laajentaa palveluita, koska noutolokerikosta tuotteen voi noutaa milloin tahansa apteekin aukioloajoista riippumatta. Noutolokerikon käyttö on hyvin yksinkertaista. Se toimii käytännössä siten, että kun tilattu ja maksettu tuote on lokerikosta noudettavissa, asiakas saa puhelimeensa tekstiviestin ja koodin, jolla laatikoston saa auki. Lokerikolla ei tarvitse muuta kuin napata kerran näyttöä ja syöttää koodi ja OK, niin luukku aukeaa.
– Noutolokerikkoa voivat hyödyntää esimerkiksi työssäkäyvät asiakkaat, joiden on vaikea ehtiä apteekkiin sen aukioloaikoina. Noutolokerikkoon voidaan myös toimittaa tuote, jota asiakas ei ole saanut mukaansa apteekkikäynnillään.
– Näin korona-aikaan on suositeltu, että riskiryhmäläiset eivät tulisi sisälle apteekkiin (ainakaan pahimpaan epidemia-aikaan). Tähän saakka heille on toimitettu lääkkeitä kotiin tai ne on viety heille apteekin ulkopuolelle. Lokerikko on uusi vaihtoehto lääkkeen noutamiseksi ja Jari-Pekassa käynnin voi sovittaa sellaiseen aikaan, että siellä on vähemmän asiakkaita.

Voiko lokerikkoon tilata mitä tahansa lääkkeitä?
– Kylmäsäilytystä vaativia tuotteita sinne ei voi tilata eikä myöskään lääkkeitä, joilla on huumaava vaikutus. Mutta muita lääkkeitä ja itsehoitotuotteita voimme sen kautta toimittaa. Meillä ei ole verkkoapteekkia toiminnassa, joten emme pysty toimittamaan sinne ulkopaikkakuntalaisten reseptilääkkeitä. Oman paikkakunnan asiakkaat voivat tilata sinne myös reseptilääkkeitä, koska korona-aikana viranomaiset suosittelevat etäasiointia ja tunnistaminen puhelimitse on luvallista.
– Jatkossa otamme ehkä käyttöön videoapteekkisysteemin, jossa videopuhelulla voi vahvasti tunnistautumalla tilata reseptilääkkeitä. Se laajentaisi reseptilääkkeiden toimitusmahdollisuutta lokerikkoon ja mahdollistaisi myös ulkopaikkakuntalaisten palvelemisen. Tulevaisuudessa verkkoapteekkiostokset todennäköisesti yleistyvät. Mutta nyt lähdetään vielä siitä, että asiakas soittaa apteekkiin ja tilaa lääkkeen, jolloin samalla sovimme maksutavasta. Noutolokerikkopalveluun kuuluu myös mahdollisuus maksaa tuotteet puhelimeen ladattavan Remomedi-sovelluksen avulla.

Kuvassa: Noutolokerikko sijaitsee Jari-Pekan pääoven vieressä. Sysmän apteekin vastaava lokerikko sijaitsee K-market Suvituulessa.