Liikuntaneuvoja tsemppaamassa

Elämänmuutos mielessä, keinot kateissa? Silloin voi ottaa yhteyttä liikuntaneuvojaan: Sysmässä Marjut Rantaseen ja Hartolassa Anna-Sofia Kuoppalaaksoon. Hartolassa liikuntaneuvonnan järjestämisestä vastaa Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu. Sysmässä neuvonta on kunnan vastuulla, mutta kunta ostaa palvelun Sysmän Sisulta.

Liikuntaneuvonta on maksutonta ja avun pyytämisen kynnys halutaan pitää matalana. Sysmässä aikoja liikuntaneuvontaan voi varata terveyskeskuksen ajanvarauksesta, Hartolassa suoraan liikuntaneuvojalta.

Tarkoituksena ei ole yllyttää asiakkaita vetämään harjoituksia verenmaku suussa, vaan saada liikunta luontevaksi osaksi elämää.

-Suositusten mukaan liikuntaa pitäisi harrastaa puoli tuntia päivässä. Mutta sen voi jakaa pienempiin osiin päivän mittaan, kertoo Marjut Rantanen.

Rantanen korostaa, että alkuun riittävät pienetkin teot. Jos alkuinnostuksessa haalii liikaa tekemistä ja asettaa liian suuria tavoitteita, voi motivaatio loppua nopeasti.

Sysmässä liikuntaneuvonnan asiakkuus kestää lähtökohtaisesti vuoden. Vuoden aikana tapaamisia voi olla yksi tai useita. Painonhallintaan pyrkivät asiakkaat haluavat monesti useampia tapaamisia.

Vuoden aikana voi saavuttaa jo jotain ja saada esimerkiksi painonpudotuksen hyvään vauhtiin, mutta miten liikunnasta saisi elämäntavan?

-Liikunnasta pitää tehdä itselleen tapa ja tottumus. Joku tykkää liikkua yksin, joku ryhmässä, Rantanen pohtii.

Rantasen omalla kohdalla liikunnasta tuli elämäntapa jo hyvin pienenä.

-3-vuotiaana minut vietiin jumppaan ja siitä se alkoi. Voimistelu ja tanssi ovat olleet minulle aina tärkeitä, kertoo Sysmän voimistelijoiden liikuntaryhmiä vetävä Rantanen.

Jumpparyhmissä suosikit vaihtelevat vuosien mittaan. Välillä suosiossa on ollut kahvakuula, välillä zumba. Mutta viime aikoina Rantanen on huomannut, että ihmiset haluavat palata kuntoilun alkujuurille.

-Eniten kysytään ihan perus kuntojumppaa, hän kertoo.

AO-O