Liikkuva koulu – välkkäritoimintaa

Helena Mäkinen
HARTOLA

Hartolan Yhtenäiskoulun 8-luokkalaiset ovat ohjanneet koko lukuvuoden aina tiistaisin 1-4 –luokkalaisten liikuntaa kerran viikossa puolen tunnin välitunnilla. Luokanopettaja Leena-Kaisa Porvari on tyytyväinen.
–Ohjaajat ovat hoitaneet hommansa hienosti, ei ole tarvinnut aikuisten patistaa. Osallistuminen tähän Liikkuva koulu –toimintaan on täysin vapaaehtoista. Opetussuunnitelma kannustaa osallisuuteen ja tässä oppilaat pääsevät itse vaikuttamaan koulun toimintaan ja luovat kouluun viihtyvyyttä.
Välkkäreinä ovat toimineet Miska Johansson, Konsta Juntunen, Väinö Seppälä, Emilia Fågel, Tero Järvinen ja Toni Himmanen. Ohjattavia alaluokkalaisia oli pääsiäisviikolla parikymmentä, vaikka hieno sää houkutteli monia ulos.
–On kiva, että saa järjestää pienemmille tekemistä. Jos ulkona ei ole mitään mielenkiintoista, niin meillä on aina ideoita, mitä täällä tehdään, kertoi Konsta.
–Joskus mietitään etukäteen ideoita, mutta jos ei keritä miettiä, otetaan hatusta. Myös lapset voi ehdottaa, mitä haluavat tehdä, totesi Miska.
Emilia kertoi, että ohjaajana oppii ryhmän ohjaamista.
–Tämä on tosi kivaa, on mukava nähdä, että lapset tykkäävät tästä toiminnasta.
Seuraavalla viikolla ollaan jo ulkona.
–Ulkona leikitään hippaa, poliisia ja rosvoa ja perinteisiä leikkejä, kuten 10 tikkua laudalla, jotka on helppo selittää lapsille ja oppia. Välkkä on kuitenkin suht lyhyt, kertoi Väinö.
Välkkäritoiminta on tullut kouluun Liikkuva koulu –hankkeen kautta. Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry kävi kouluttamassa ohjaajat, jotka saavat aktiivisuudestaan myös todistuksen. Ohjaajat oppivat ottamaan vastuuta ja tukemaan toisiaan. Paikalla on myös aikuiset valvojat, eli toimintaa ei jätetä yksin ohjaajille. Ensi lukuvuonna on koulutus uusille ohjaajille.

Kuvassa: Ketjuhippaa leikittiin satanen lasissa. Tärkeintä on liikkuminen – mutta isojen ja pienten yhteinen toiminta ehkäisee myös kiusaamista ja luo hyvää yhteishenkeä.