Liike on lääkettä – vielä vanhanakin

Ilkka Hörkkö
SYSMÄ/HARTOLA

Liikunnan avulla myös ikääntyneet voivat saada lisää toimintakykyisiä elinvuosia. UKK-instituutti mainitsee tiedotteessaan, että liikunnan hyötyjä ovat mielialan koheneminen, ajatusten terävöityminen, stressin tunteen keveneminen ja parempi uni.

Liikkuminen ennaltaehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa monia sairauksia, kuten useita sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta, tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja joitakin syöpätauteja.

Monissa arjen toiminnoissa päivittäisten askelien määrä nousee huomattavasti. UKK-instituutin mukaan jokainen askel kannattaa: kotiaskareet, kauppareissut ja muut tavalliset puuhat.
Seniorikansalaisten (65+) liikuntasuositukset ovat hieman erilaisia kuin nuorempien. Uusi vireyttä liikkumalla -pyramidi pitää palauttavaa unta kaiken perustana. Kun herää virkeänä, tietää nukkuneensa tarpeeksi.

Pyramidin seuraava kerros muistuttaa tauoista paikallaan oloon. Taukoja paikallaan olosta olisi otettava aina kun voi. Pienikin liikuskelu, jo tuolista ylös nouseminen, aktivoi lihaksia ja vähentää kehon kuormittumista.

Kolmantena kerroksena pyramidissa on kevyttä liikkumista. Siihen sisältyy niin arkiaskareet kuin kävelylenkit ja erilaiset ryhmäliikunnat. Pyramidin kapenevalta huipulta löytyy rasittavampi liikunta, lihasvoima, tasapaino ja notkeus. Toimintakyvyn ylläpitämiseksi niitä olisi hyvä tehdä kahdesti viikossa. Lähtökohta tietenkin vaikuttaa tekemiseen. Hyväkuntoinen kuusvitonen ja yli yhdeksänkymppinen liikkuvat omien edellytystensä mukaan.

Sysmän Palvelutalon fysioterapeutti ja pilates-ohjaaja Reeta Virén painottaa kokonaisvaltaista kehonhuoltoa terveenä ja toimintakykyisenä pysymiseen. Liikunnan lisäksi kehon rentouttaminen, rentoutuminen, sopiva ravinto ja riittävä uni ovat kehonhuollollisia toimenpiteitä. Keho ja mieli toimivat yhteistyössä.

-Uni on tärkeää. Ikääntyneet nukkuvat ehkä yöllä vähemmän, mutta saattavat ottaa päivätorkkuja. Oleellista on riittävän hyvä ympäristö nukkumiseen. Huono sänky tai huono asento aiheuttavat turhia kolotuksia.

-Ravinnossa ongelmia voi olla ateriarytmissä ja ravinnon monipuolisuudessa. Kun kokonaisuus on kunnossa, pulla päiväkahvin kanssa ei ole ongelma. Ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille sosiaaliset kontaktit ovat tärkeitä, Virén muistuttaa.