Leijonia Hartolassa jo 50 vuotta

Helena Mäkinen
HARTOLA

Alkuvuonna 1917 Chicagossa kokoontui Melvin Jones kumppaneineen pohtimaan, mitä he voisivat tehdä yhteisönsä hyväksi. Kului puoli vuosisataa ja Vatasen (nykyisin Tuomisen) liiketalossa Hartolan keskustassa kokoontui 18 henkeä saman kysymyksen äärelle. Paikkakunnan parhaat miehet kerääntyivät leijonalaumaksi. Yksi heistä, Reino Huoponen, on yhä klubin aktiivijäsen.
Vuosi 1968 oli historian hullu vuosi. Hartolassa asui tuohon aikaan kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin tänään, ja kylä oli hieman nykyistä kauempana maailman myrskyistä. Työmaata leijonaveljille riitti, avuntarvitsijoista esimerkiksi käy Anni Köyhä, jonka elämäntilanne oli nimensä mukainen ja jonka avustamisesta tuli veljille parin vuosikymmenen projekti.
Klubin alkuvuosien toiminta oli tiivistä yhteiseloa, kokouksia pidettiin ja asiaa riitti aamutunneille.  Ns. retkusiiven merkitystä hengen luojana ei kannata aliarvioida tänäänkään, pelataan sitten korttia, pilkitään, golfataan tai keilataan. Viihtyä pitää, ja jos varsinaisissa kokouksissa lasketaan prosentteja, retkusiivessä ei huolta kanneta edes promilleista.
Oli myös tarve kerätä rahaa. Alkuaikoina arvailtiin joulukuusen pituutta, pidettiin pilkkikisoja ja myytiin Hartolan kirjaa. Kasaan saatiin joitakin tuhansia markkoja. Se käytettiin vähävaraisten avustamiseen ja esimerkiksi kunnantalon uuden flyygelin hankintaan.
Vuosien varrella maamme muuttui, hyvinvointiyhteiskunta vahvistui ja alkoi pitää yhä parempaa huolta huono-osaisista. Myös leijonajärjestö alkoi järjestää mittavia yli kunnan ja valtakunnankin rajojen yltäviä kampanjoita: Punainen sulka, Sight First ja kansainvälinen katastrofiapu.
Hartolan Lions Clubin täyttäessä 20 vuotta syntyi ajatus suurhankkeesta, joka alkoi keskellä nousukautta ja valmistui talouslaman kurimuksessa. Kovalla puristuksella pystytettiin vuonna 1993 Hartolan kirjaston eteen Taru Mäntysen veistos ’Viisahampi vieressäsi’. Hintaa patsaalle kertyi 230 000 markkaa. Avokätisten lahjoitusten lisäksi piti keksiä joku tuottoisa tulonlähde ja joku veljistä sai päähänsä laventaa  Lions Clubien tunnuslauseen ’We serve’ muotoon ’We serve beer’. Näin paikallisherkun sahdin myynti aloitettiin Hartolan markkinoilla ja talous saatiin kuntoon muutamassa vuodessa. Markkinakansa on pysynyt janoisena ja sahtiteltassa poikkeaminen on nykyisinkin useille olennainen osa markkinameininkiä.
1990 -luvun loppupuolella aloitettiin nuorten työllistämisprojekti, johon LC Hartola on lahjoittanut tuntuvasti rahaa jo parikymmentä vuotta. Nuoria on kannustettu myös muuten: vuoden nuorina, koulustipendein ja viimeisen kymmenen vuoden ajan myös 40-vuotisjuhlarahastoa tyhjentämällä.
Vuonna 2008 sahdinmyynnin rinnalla aloitettiin toinen markkinoille huipentuva tulonhankkimistapa: autoarpajaiset. Veli Pekka Mannilan vetovastuulla jo seitsemän kertaa toteutettu prosessi on tähän mennessä tuottanut lähes 100.000 euroa.
Sekä rahallinen että veljestyötä vaativa avustustoiminta on siis onnistunut erinomaisesti. LC Hartola on paikkansa yhteisössään löytänyt. Tämä on vaatinut paitsi hyviä tulonlähteitä, myös hyvää yhteishenkeä. On rantauduttu suurin joukoin pilkki-, sökö-, golf- ja muihin leijonamittelöihin. Menestystäkin on saatu kahmalokaupalla. Esimerkkinä voi mainita veli Jouni Neuvosen, jolla on Suomen mestaruus ainakin neljässä eri kamppailumuodossa (sökö, suunnistus, pilkki ja vetouistelu). Ohjaskelkkailu ja big air vielä puuttuvat.
Nyt, puolivuosisataisen matkan kunniaksi, ollaan toteuttamassa jälleen uutta hanketta: torpparimuistomerkkiä. Vanhan kirkon tontille nousevan teoksen muoto ja tekijä paljastettiin 50-vuotisjuhlassa.
Hartolan Lions Club voi hyvin. Talous ja jäsenmäärä on pidetty erinomaisessa kunnossa, intoa riittää ja tyytyväistä murinaa kuuluu niin lauman sisältä kuin sen palvelemasta yhteisöstäkin. Mr.  Melvin Jones olisi Hartolan leijonista ylpeä. Paljon on vuosikymmenien saatossa muuttunut maailmassa, yhteiskunnassa ja klubin toiminnassakin, mutta perustehtävä ja tunnelma on pidetty kunnossa. Kiitos siitä kuuluu hyville veljille ja leideille!

(Simo Vehkasalon historiikista lyhennetty)

Kuvassa: Hartolan Lions Clubin 50-vuotisjuhlissa palkitut.

Lue lisää leijonien juhlista Lähilehdestä nro 9/2018.