Kuntoilua ulkoilmassa

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Sysmän Palvelutalon ympäristöön perustettua elämyspolkua varustetaan koko ajan lisää virkistys- ja kuntoilukäyttöön soveltuvilla toimintapisteillä. Viimeisin satsaus on entisen vanhainkodin piha-alueelle rakennettu ulkokuntosali.


Ulkokuntosalin rakentamisen kustannusarvio on 55.000 euroa, josta hanketuki kattaa 65 % (EU -osuus n. 15.000 euroa, valtion osuus n. 13.500 euroa ja kuntaraha toimintaryhmältä n. 7.000 euroa). Yksityisrahoituksen osuudeksi jää n. 19.000 euroa, mistä vastaa hankkeen hakija ja toteuttaja Sysmän Palvelutaloyhdistys.


Ulkokuntosalin välineistö pystytettiin paikoilleen runsas viikko sitten ja vihreällä, 120 neliön suuruisella hiekkatekonurmella kuntoilijoita odottavat maahan ankkuroitu kuntopyörä, steppilauta, nojapuut, magneettikahvakuulat (6, 9 ja 12 kiloa), apinatikkaat ja combiteline.
– Ulkokuntosali on tarkoitettu kaikenikäisille ja laitekokonaisuus on suunniteltu yhdessä fysioterapeuttien kanssa. Toivon ulkosalille runsasta käyttöä, sanoo Sysmän Palvelutalon toiminnanjohtaja Hannu Juhola.


Juhola toivoo, että niin paikkakuntalaiset kuin myös vapaa-ajan asukkaat tulisivat iltakävelyn yhteydessä kokeilemaan kuntosalin laitteita – niiden käyttö on maksutonta. Kokeilu kesäaikaan ulkona voisi parhaassa tapauksessa innostaa jatkamaan lajia talven tullen myös sisätiloissa.


Laitteita kokeilleet ovat antaneet niiden toimivuudesta positiivista palautetta. Varsinkin kahvakuulien käyttö on koettu mieluisaksi ja nuorempi väki on innostunut telineistä. Ulkosalin sijainti koulun ja tulevan liikuntapuiston läheisyydessä rikastuttaa harjoittelu- ja liikuntamahdollisuuksia ja elämyspolku kehittyy jatkossa koko ajan myös virkistysmielessä. Suunnitteilla on mm. Olavi Virta -penkki, jossa istuja voi kuunnella vaikkapa Olan ”Hopeisen kuun” kävelylenkin piristykseksi.

Kuvassa: Hannu Juhola kokeili telineiden kestävyyttä ja totesi niiden kestävän raskaammankin painon erinomaisesti.