Kristan kanssa keilaamassa

Mika Sankari
HARTOLA

Moninkertainen keilailun Suomen mestari ja arvokisavoittaja, lahtelainen Krista Pöllänen opasti lajin alkeisiin Hartolan keilahallilla tiistaina 3. maaliskuuta. Hartolan Heiton väki kutsui Pölläsen opetustöihin muutamaksi illaksi. Hän toimii nykyään lasten ja nuorten liikunnan aluekehittäjänä Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:ssä. Reilun kolmenkymmenen vuoden mittaisen keilailukokemuksen omaava Pöllänen on aloitellut valmennusuraansa. Keilahallille saapunut noin kolmenkymmenen hengen suuruinen joukko sai siis oppia suoraan huipulta.
Alkuverryttelyn jälkeen käytiin läpi itselle sopivan pallon valintaan vaikuttavia asioita. Vauhdinottoa simuloivan kuivaharjoittelun jälkeen siirryttiin radalle tositoimiin. Tähtäyksen opettelu oli myös olennainen teema ensimmäisellä kerralla.
Pallon valinnassa kannattaa olla huolellinen, jotta se omiin sormiin istuva pallo löytyy. Painavampi pallo on kevyttä parempi, sillä kevyt ikään kuin väistää keiloja Pölläsen mukaan.
– Pallon täytyy sopia käteen ja sormien on irrottava vaivattomasti koloista, valmentaja Pöllänen korosti. Aloittelijat valitsevat kevyen pallon, josta siirrytään painavampiin, joilla on helpompi tehdä kunnon tuloksia. Iäkkäämpien on syytä joskus palata kevyen pallon pariin, sillä se tekee suorittamisesta helpompaa.
Vauhdinotto suoritetaan tavallisesti viidellä askeleella. Viisi askelta tuo lisää aikaa ja vauhtia keilaajalle synnyttäen paremman heiluriliikkeen verrattuna neljän askelen vauhtiin. Tässä asiassa miehet saavat fyysisten ominaisuuksiensa ansiosta etua naisiin verrattuna. Miehen heiluriliike on naisen vastaavaa laajempi, se tekee suorittamisesta erilaista.
Keilailussa vaaditaan sekä voimaa että tekniikkaa sopivassa suhteessa, erilaisia kierteitä on osattava tuottaa, jotta pallo löytää tiensä oikeaan kohtaan. Keilailu on ennen kaikkea tarkkuuslaji, eikä pallon paiskaaminen liikkeelle mahdollisimman suurella voimalla paranna tulosta.
Hartolan Heitto kannustaa liittymään seuraan, sillä harrastamiseen liittyvät maksut ovat kohtuullisen pienet. Tervetuloa siis keilahallille saamaan Kristalta lisäoppia seuraavan kerran perjantaina 13.3. ja tiistaina 17.3. klo 17.30. Perjantaina jatketaan kertauksen jälkeen mm. pistelaskujärjestelmän opettelun parissa.

Kuvassa: Krista Pölläsen keilailukurssi alkoi lyhyellä teoriaosuudella.