Koululle uusi elämä

Anna Onali-Ovaska
HARTOLA

Hämmästyttävää. Se on päällimmäinen ajatus, kun kuulee mitä Tainionvirran entiselle koululle on tapahtumassa.

Kouluun perustetaan tietokoneiden ja älypuhelimien myynti- ja huoltopiste, joka on auki ympäri vuorokauden. Laitteita voi ostaa sekä paikanpäällä että nettikaupasta.

Lisäksi koululle tulee useita konesaleja, joiden servereillä on tallessa lukuisten pk-yritysten tiedostoja ja niiden varmuuskopioita. Konesaleissa ylläpidetään muun muassa sähköposti- ja pilvipalveluja sekä nettisivuja.

Kaiken takana on vantaalainen yritys nimeltä Melius Group, joka on vuokrannut Tainionvirran koulun käyttöönsä aluksi kolmeksi vuodeksi.

-Avaamme tammikuussa. Rekrytoimme välittömästi neljä työntekijää puhelinmyyntiin ja asiakaspalveluun. Jos kaikki menee kuten olemme suunnitelleet, meillä on ensi keväänä töissä kymmenen uutta työntekijää, kertoo Melius Groupin toimitusjohtaja Toni Hietakunnas.

Se tarkoittaa, että yrityksen kokonaisvahvuus on silloin 20 työntekijää.

Vielä joulukuun alussa asiat ovat kesken. Hietakunnas kävelee koulun jumppasaliin, jossa on yhä puolapuut ja siniset verhot suurten ikkunoiden peittona. Tänne sijoitetaan tietokoneiden ja älypuhelimien myymälä. Myymälän pääpaino on nettikaupassa, koska tavaraa ei kannata varastoida ylettömästi.

Myymälään tulee kuitenkin valikoima perustarvikkeita, jotka paikanpäällä piipahtava asiakas saa mukaansa heti. Perusvalikoimaan kuuluvat muun muassa näytöt, tabletit, digikamerat ja muistikortit. Myymälässä ja nettikaupassa on kaupan HP-, Dell- ja Asus-merkkisiä laitteita sekä yksi kiinalainen kone, jonka merkkiä ei ole vielä päätetty.

Myymälän yhteyteen perustetaan laitteiden huoltopiste. Siltä Hietakunnas odottaa ehkä eniten.

-Suomessa on suhteellisen paljon tietotekniikan huoltopisteitä, mutta yleensä niiden toiminta perustuu siihen että laitteet lähetetään muualle huollettavaksi. Meillä laitteita ei lähetetä eteenpäin, vaan ne huolletaan täällä Hartolassa, Hietakunnas sanoo.

Hietakunnas pitää yrityksen yhtenä valttina sitä, että uuden tietokoneen ostaja saa kaupan mukana koneen ylläpidon. Se tarkoittaa sitä, että koneeseen on asennettu ohjelma, joka seuraa laitteen teknistä tilaa. Ohjelma ilmoittaa ongelmista, kuten tuulettimen puutteellisesta toiminnasta.

-Kauppaan kuuluu, että sitoudumme huoltamaan koneen säännöllisesti ja ongelmatilanteissa korjaamme viat. Koneeseen asennettavan ohjelman avulla saamme tiedon vain koneen teknisestä toiminnasta, emme muuta tietoa, Hietakunnas korostaa.

Melius Group on toistaiseksi melko tuntematon yhtiö. Aiemmin yritys on tarjonnut vain konesalipalveluita. Myynti- ja huoltopiste ovat täysin uutta toimintaa. Ajatus uusista palveluista heräsi, kun Hietakunnas käveli ensimmäistä kertaa Tainionvirran koululle.

Kolmeen tuhanteen neliöön mahtuu paljon muutakin kuin pelkkiä konesaleja, hän ajatteli silloin. Koska konesaleja täytyy jonkun valvoa ympäri vuorokauden, niin seuraava idea oli laajentaa nettikauppa myös tavalliseksi myymäläksi ja laitteiden huoltopisteeksi.

Entä miten vantaalainen yrittäjä päätyi vuokraamaan tilat juuri Hartolasta?

-Pääosa asiakkaistamme sijaitsee sisämaassa, esimerkiksi Jyväskylässä, Mikkelissä ja Kouvolassa. Olen ajanut Hartolan ohi lukuisia kertoja ja miettinyt, että täällä olisi hyvä olla joku tukikohta. Vantaa on asiakkaisiimme nähden hieman syrjässä, ja lisäksi vuokrat pääkaupunkiseudulla ovat ihan omaa luokkaansa, Hietakunnas sanoo.

Uuden toimipisteen löytäminen ei kuitenkaan ollut aivan yksinkertaista: ennen Tainionvirran koulun katsastamista Hietakunnas kävi ”ainakin sadassa paikassa”. Surkeimmat tarjotut tilat olivat ala-arvoisessa kunnossa, hienoimmat Nokian entisiä konesaleja.

Hartolassa kaikki sujui hienosti. Elinkeinoneuvoja Seppo Laaksoa ja teknistä toimistoa Hietakunnas kehuu vuolaasti.

-Pääkaupunkiseudulla asiat järjestyvät niin hitaasti. Kun kysyin Hartolassa, pääseekö koulua katsomaan, asia järjestyi saman tien, Hietakunnas hämmästelee.

Jouhevan yhteistyön tuloksena oli ripeä vuokrasopimuksen sorvaaminen ja päätös rekisteröidä Melius Group hartolalaiseksi yritykseksi 1. tammikuuta alkaen.

Tulevaa liiketoimintaa Hietakunnas on hahmotellut suurin vedoin. Hänen haaveensa on, että koulun entiseen ruokasaliin perustettaisiin kahvila. Hän on valmis vuokraamaan ruokasalin ja keittiön sopivalle yrittäjälle kahvilatoimintaa varten.

Melius Group oy

-perustettu vuonna 1995
-tarjoaa muun muassa pilvi- ja sähköpostipalveluja, nettisivuja ja varmuuskopiointia pk-yrityksille ja yksityishenkilöille
-täysin suomalainen yritys, jonka kaikki konesalit ja serverit sijaitsevat 1.1.2017 alkaen Hartolassa. Yritys on hakenut suomalaisesta työstä kertovaa avainlipun statusta. Statuksen myöntämisestä päätetään joulukuussa
-tarjoaa pilvipalveluita tuotenimellä Taivastikku ja sähköpostia nimellä Nettiviesti