Kirjakyläpäivät Sysmässä

Sysmän Kirjakyläpäivien ja Suvisoiton avajaisissa viime perjantaina nähtiin iloisia ilmeitä auringon kera. Tilanne oli avajaisten aattona, torstaina, aivan toisenlainen; kova tuuli ja miltei vaakasuoraan satanut vesi vaikeuttivat jopa telttojen pysyttämistä Hyvien Ihmisten torille. Tilanne muuttui kuin laakista yön aikana ja väkirikasta avajaistilaisuutta vietettiin aurinkoisessa säässä. Päivät avasi kirjailija Virpi Hämeen-Anttila. Hän puhui väkevästi kirjoista, kirjoittamisesta ja lukemisesta. Siksi kirjastot, kirjakaupat ja kaikki kirjaan liittyvät tapahtumat, kuten Sysmän kirjapäivät, ovat tärkeitä ja tuettavia toimintoja. Hämeen-Anttilan mielestä vanha kunnon kirja on ja pysyy sähköisistä hyökkäyksistä huolimatta.

– Kirjan voi ottaa käteen missä vaan, lukea pätkän ja aloittaa siitä sitten uudelleen seuraavalla kerralla. Luettua tekstiä voi myös helposti kerrata.

Hämeen-Anttila yllytti myös kaikkia kirjoittamaan mahdollisuuksien mukaan, jopa päiväkirjan pitäminen antaa monesti aihetta suureenkin iloon.

Virpi Hämeen-Anttilan puheen jälkeen ohjelmalavalle nousivat Sysmän Kirjakyläyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Aartolahti ja Sysmän Kirjakylä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pauli Leimio. Kirjakyläpalkinto luovutettiin vahvasti Päijät-Hämeen alueella kirjallisella tuotannollaan vaikuttaneelle filosofian tohtori Birgitta Stjernvall-Järvelle. Pauli Leimio kertasi Stjernvall-Järven ansioita:

– Palkinnon saaja on syntynyt Sysmässä, toiminut pedagogina ja mm. Päijät-Hämeen tutkimusseuran puheenjohtaja useaankin otteeseen. Myös kirjallinen tuotanto laaja; yhtenä kirjoittajana teoksissa Sydämessä Sysmä, Lapsuuteni Sysmä, Sata vuotta Tipalan hengessä ja Makuja mahtipitäjästä. Väitöskirjan pohjana toimi hänen kirjoittamansa Kartanoelämää Itä-Hämeessä-kirja. Fil. tohtori Stjernvall-Järvi on toiminut vahvasti mukana sysmäläisen identiteetin rakentajana toimimalla mukana Sysmän Suvisoiton hallituksessa (pj. 2005–2010), Yksi-Sysmä identiteettiryhmän vetäjänä vuodesta 2009, Sysmä Seuran hallituksen jäsenenä, Virtaan Marttayhdistyksen puheenjohtajana ja Itä-Hämeen Martat ry:n hallituksessa.

Kirja-avauksen jälkeen oli Sysmän Suvisoiton taiteellisen johtajan Martti Rousin vuoro nousta estradille. Hän ylisti sään lisäksi paikkakunnan mainiota musiikkitapahtumaa, mikä käynnistyi 29. kerran. Sanojensa vakuudeksi Rousi talutti lavalle japanilaiset viulistit Mariko Haran ja Madoka Sakitsin sekä huipputaitavat nuoret sellistit Jaani Helanderin, Lauri Kankkusen ja Jonathan Roozemanin. Avajaisyleisö sai kuultavakseen mm. Abba-sävelmiä.

Avausseremonioiden jälkeen siirryttiin arkeen. 25 vanhojen kirjojen kauppiasta tarjosi runsaslukuiselle ostajakunnalle niin edullisia dekkareita kuin hiukka kalliimpiakin keräilykirjoja. Metsä-teeman merkeissä torin haastattelupisteessä vierailivat mm. moottorisahoista mainion historiikkikirjan tehnyt Mikko Riikilä, lastenkirjoillaan luonto-aiheita monimuotoisesti käsitellyt kirjailija Titta Kuisma sekä metsää ja luontoa eräkirjoissaan taidokkaasti kuvaava kuopiolainen eräkirjailija Erkki Lahti.

Suvisoiton avajaiskonsertti soi perjantaina Sysmän kirkossa Sysmä Festival Stringsin voimin ja lauantaina jatkettiin VPK:n lavalla rautalangan merkeissä The Sounds-yhtyeen kitaroimana.

KP