Hartolan uudet sahdit

Perjantai-ilta oli perinnejuoman Linna-hotellissa. Hartola sai uuden sahtimestarin, joksi leivottiin Vesa Järvisen johtaman ankaran ja asiantuntevan raadin edessä Sauli Mäkiranta. Mäkiranta ajoi kisapaikalle 40 kilometriä Jääsjärven toiselta puolen Yölinnun kylästä. Kakkoseksi kaikkien aikojen kovimmassa ja tasaisimmassa kisassa Mäkiranta jätti viime vuoden mestarin Tapani Virtasen ja kolmoseksi Matti Ulmalan.

Samalla Hartolaan perustettiin vihdoin sahtiseura voimalla 25 hengen. Sen puheenjohtajaksi valittiin Hannu Siren, varapuheenjohtajaksi Eero Tannijärvi ja sihteeriksi Hilda Järvinen. Muut hallituksen jäsenet ovat Seppo Koskinen ja Arto Pajunen. Seura haluaa edistää Hartolan sahtikulttuuria ja samalla sille avautui mahdollisuus osallistua sahdinteon SM-kisoihin, jotka järjestetään tänä vuonna elokuussa Espoossa. Jo olikin korkea aika voisi joku sanoa, sillä sahtimestaruudesta on kisailtu pitäjässä jo yli 30 vuotta.

Sahtimestarin valinta oli tarkkaa työtä. Viisihenkinen raati sai eteensä ja maisteltavakseen 11 erilaista etukäteen tunnistamatonta sahtinäytettä. Jo parikymmentä vuotta tuomaroineen Vesa Järvisen mukaan tehtävä ei ollut helppo kovan tason ja tasaisuuden takia. Raati arvioi muun muassa sahdin väriä ja makua. Rukiista ne tulevat kumpaisetkin. Vaaleus, tummuus, ikä, katajaisuus, voimakkuus olivat nekin osa kunkin raatilaisen valintaperusteista.

Mestaruuden vienyt Sauli Mäkiranta luotti yksinkertaisuuteen ja se oli myös valttia. Hänen raaka-aineenaan olivat vain sahtimaltaat, edes kataja tai kaljamaltaat eivät käyneet.

Tuomaristo valitsi Mäkirannan yksimielisesti voittajaksi heti ensimmäisen maistelukierroksen jälkeen. Kiitosta voittaja sai niin väristä, tuoksusta kuin maustakin. Sen sijaan toisesta sijasta käytiin todella tiukka taisto ja se ratkesi vasta toisen maistelukierroksen jälkeen Virtasen hyväksi.

Joku koiranleuka yleisöstä tosin epäili, että tuomaristo halusi uusintakierroksen vain saadakseen maistella lisää erinomaista sahtia.

TK