Kesävohvila

Helena Mäkinen
HARTOLA

Huuperintie 125:ssä vietettiin viime torstaina Kesävohvilan avajaisia. Eijasofia Koskisen rapeiden vohveleiden päälle sai hyvän annoksen kermavaahtoa ja aamulla omalta maalta poimittuja mansikoita. Nam!


Koronakahvipurkki takahyllyllä herätti hilpeyttä. Pääkaupunkiseudulle matkalla oleva asiakas piti kahvilasta.
– On kiva, että on erilaisia vaihtoehtoja, mutta se edellyttää sitä, että joku jaksaa nähdä vaivaa. Ja asiakkailla pitää olla kesämieltä, että malttavat tehdä ylimääräisen lenkin.
Eijasofialta oli kysytty, miten kukaan löytää paikan, kun hän oli kertonut kahvilasuunnitelmastaan.
– Avasin tämän siksi, että Timolla ja minulla on aina reissatessa tapana etsiä pieniä kahviloita.


Vohvila on sopivasti ilmastoidussa puuliiterissä, jonka seinälle kiinnitetyllä hyllyllä katselevat Pietarsaaren takaa tulleet hauskat Eija Porkolan (Tyynelän Tonttulan) tontut. Toisella seinällä on Jaana Jyrkisen villasukkia komea rivi myynnissä. Seinän takana voi käydä katsomassa kirpputorin tarjontaa.
– Pulla on myös hyvää, totesi Timo Johansson vohvelin tilanneille asiakkaille.
Keskustelua käytiin mm. nykysäännöksistä. Kymmenen vuotta sitten järjestettiin ensimmäinen ravintolapäivä, sen jälkeen on pop up -kauppojen ja ravintoloiden pito tullut helpommaksi. Sosiaalitiloja, omavalvontasuunnitelmia ja muita ei vaadita yhtä tiukasti kuin pysyvämmässä toiminnassa.
– Kerroin elintarvikevalvojalle, että minulla on kokin koulutus, hygieniapassi ja kylmälaite vieressä, kertoi Eijasofia.


Vohvila on avoinna aina torstaista sunnuntaihin klo 11-18 elokuun ensimmäiseen päivään saakka. Kaikki tuotteet ovat laktoosittomia, vohveleita saa myös gluteenittomina ja vegaanisina.
Mökkinaapuri Anita Johansson oli puolisonsa Timon kanssa toiminut Eijasofian ”puhemiehenä”.
– Eijasofia oli vuokralaisena mummonmökissämme ja tarvitsi auraajaa, Minä soitin tämän talon Timo-isännälle ja niin se auraus päättyi! nauroi Anita.
Seuraava autollinen tuli Rautaveden rannalta nelostien toiselta puolelta. Vohvelirauta sai lisää töitä.

Kuvassa: Huuperintien mökkiläiset Anita ja Timo Johansson tulivat avajaispäivänä tutustumaan naapurinsa Vohvilaan.