Kehonpainoharjoitteluun sorikselle

Kunnan teknisen toimen miehet pystyttivät vastikään uuden, kehonpainoharjoitteluun soveltuvan ulkoliikuntavälineen liikuntamajan parkkipaikan viereen Simo Uustalon johdolla.
Kehonpainoharjoittelulla tarkoitetaan voimaharjoittelua, jossa tavallisten painojen sijaan vastusta antaa kehon paino. Ympärille levitetty hake antaa turvaa ja joustoa telineeltä laskeuduttaessa.


Kysyimme liikuntaneuvoja Frans Vainikalta käyttövinkkejä, jotta liikkujat saisivat täyden hyödyn irti uudesta, upeasta liikuntavälineestä.
-Tämä yksi väline sisältää itse asiassa monia laitteita, liikuntaneuvoja Vainikka aloittaa.
Luovuus on olennainen osa kehonpainoharjoittelua. Tutuista perusliikkeistä voidaan tehdä erilaisia variaatioita.


-Kapeita, erilevyisiä puomeja voi hyödyntää “dipin” eli ylös-alas tapahtuvan voimisteluliikkeen tekemisessä. Nojapunnerrukset sujuvat laitetta vasten huomattavan ketterästi, sillä kulmaa saa säädettyä aivan toisella tavalla kuin maata vasten punnerrettaessa. Eri asennoissa ja syistä jumittuneet kehonosat, kuten selkä, hartiat ja lapaluut saavat tarpeellista harjoitusta. Leuanvetotangot sijaitsevat kahdella korkeudella. Myötäotteella kehitetään selkää ja vastaotteella hauislihaksia.


Vainikka suosittelee lämpimästi vastuskuminauhan käyttöä harjoituksissa.
-Se on mielestäni melkein tärkein yksittäinen apuväline, ja kulkee aina mukanani. Kuminauhan kanssa esimerkiksi leukojen vetäminen muuttuu helpommaksi.

Liikunta on kaikkien yhteinen asia. Frans kiittää erästä asiakasta hyvästä, selkää vahvistavasta harjoitteesta, ja haastaa kaikkia liikkumaan.
-Työhöni kuuluu saamani tiedon eteenpäin jakaminen. Kun jokainen tekee vuorostaan samoin omassa verkostossaan, tulevat erilaiset kuntoilutavat tutuiksi. Näin saatat auttaa muita löytämään itselleen uusia liikkeitä ja liikkumismuotoja. Tieto leviää siten nopeasti, ja se tekee minut ikään kuin “tarpeettomaksi” neuvomaan, Vainikka miettii.


Liikuntahaasteessa pyydetään treenaamaan ulkoliikuntapaikalla, jolloin voi napata kuvan liikkeestään, ja postata paikan päältä kuvan Facebookiin tai Instagramiin. Merkinnät #hartola ja #aktiivinenhartola auttavat sanoman levittämisessä.
-Haaste on voimassa yhtälailla somen ulkopuolella eli haasta ystäväsi mukaan kokeilemaan jotain uutta. Liikuntaosaamisen lisääntyminen hyödyttää lopulta meitä kaikkia, liikuntaneuvoja kannustaa.

Kuvassa: Vastuskuminauha on monipuolinen apuväline kehonpainoharjoittelussa. Liikuntaneuvoja Frans Vainikka näyttää mallia.