Kari Vesenterä

Kyösti Piippo
SYSMÄ

Kari ja Anneli Vesenterä muuttivat Sysmään yli 40 vuotta sitten ja aika on kulunut nopeasti. Kari Vesenterä on toiminut paikkakunnalla aktiivisesti kirkon toimintojen ohella myös kunnallispolitiikassa – valtuutettuna hän toimi kolme kautta.
Syyskuussa hänelle tuli täyteen 80 ikävuotta.

Aluksi vähän lapsuudenmuistoja?
–Vaikean synnytyksen seurauksena minulla todettiin kolmiraajan synnynnäinen vajaatoiminto. Lapsena jouduin kuitenkin tekemään kotona muiden veljien mukana kaikenlaisia töitä.

Päätit opiskella papiksi?
–Tulin uskoon ja menin opiskelemaan teologiaa. Isäni epäili vahvasti uravalintaani, hän toivoi minusta lakimiestä. Valmistuin papiksi vuonna 1968 ja ensimmäinen työpaikkani oli Säämingin kristillinen opisto, missä opetin useitakin aineita keskikoululaisille neljän vuoden ajan. Säämingissä tapasin myös Annelin.

Missä muualla olet toiminut pappina?
–Virolahdella olin töissä kaksi vuotta ja Uukuniemellä vuoden. Sysmään tulimme tammikuusa 1976 ja heti helmikuussa aloitin täällä työt. Vastaanotto Sysmässä oli erittäin lämmin ja viihdyin työssäni hyvin alusta pitäen.

Sysmä on ollut siis hyvä paikka asua?
–Olemme viihtyneet täällä oikein hyvin, täällä varmaan kuluu loppuelämä. Sysmäläisten arvostusta kuvaa eräs aikoinaan tehty epävirallinen äänestys, missä minut valittiin suosituimmaksi sysmäläiseksi.

Sysmä ja Hartola yhdistyvät vuoden alussa yhdeksi Tainionvirran seurakunnaksi. Sinä et ole välttämättä liitoksen takana?
–Olen ollut alusta pitäen eri mieltä ja olen sitä edelleenkin. Tainionvirran seurakunta on huono nimeltäänkin.
–Kyllä emäpitäjä Sysmä olisi saanut säilyttää voimissaan ihan oman seurakunnan. Uskon kuitenkin, että ulkoisesti ja hallinnollisesti asiat tulevat luistamaan ihan hyvin jatkossa-
–Viime aikoina olen ollut erittäin huolissani kirkkoväen määrän vähenemisestä, toivottavasti seurakuntien yhdistäminen lisää kirkkossakäynnin aktiivisuutta.

Olet osallistunut innolla yhteisten asioiden hoitamiseen valtuutettuna?
–Toimin kolme kautta Sysmän valtuustossa. Tämä into on suvun perintöä, isä oli aikanaan voimakkaasti mukana kunnallispolitiikassa. Meillähän oli Sysmässä kristillisillä oma osasto ja sen puheenjohajana minun velvollisuuteni oli lähteä yrittämään valtuustopaikkaa kunnallisvaaleissa. Nyt meidän osasto on liitetty Heinolaan.

Millaiselta näyttää kunnallispolitiikan tekeminen nykyään sinun silmissäsi?
–Kun unohdetaan tässä ne muutaman vuoden takaiset henkilökiistat, niin asiat näyttävät olevan ihan hyvällä mallilla. Sitä ne olivat myös silloin omalla valtuustokaudellani. Ongelmia tietysti on, varsinkin tuolla koulupuolella. Olin iloinen Nuoramoisten koulun jatkoajasta ja odotan innolla sitä oman koulun rakentamispäätöstä. Nykyisen elementtikoulun lunastushinnalla kunta pystyy rakentamaan paikkakunalle toimivan koulun.
–Kristillisiä arvoja pitäisi pitää aina esillä niin kunnallisessa kuin valtakunnallisessakin päätöksenteossa, maan historia jo vaatii sitä.

Miltä näyttää tulevaisuus – mikä on terveystilanteesi?
–Päivä kerrallaan eletään ja toivon, että järki ja näkö säilyisivät. Ajattelukyky on kaiken elämisen elinehto. Fyysisesti olen ihan hyvässä kunnossa, sydän pelaa ja verenpaine sekä säryt ovat pysyneet poissa.
–Tässä on kuitenkin pakko tunnustaa, että minulla alkaa olla muistihäiriöitä. Anneli saattelee minua tapaamisiin, joista tosin usein saavun yksin kotiin. Lääkitys auttaa tähänkin vaivaan.