Kannabis huolena Hartolassa

Alaikäisten nuorten kannabiskokeilut ovat nousseet huolenaiheeksi Hartolassa. Nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset kertovat, että viime syksy oli paikkakunnalla levotonta aikaa.

-Hartolan Yhtenäiskoululla oli yksi konkreettinen huume-epäily, kertoo koulun rehtori Tiina Kotila-Paaso.

-Oppilaan epäiltiin käyttäneen kannabista. Hänen hallustaan ei lopulta löytynyt huumeita, mutta tilanne vaati yhteydenottoa poliisiin ja lastensuojeluun, Kotila-Paaso sanoo.

Opettajat olivat uuden edessä, koska koulussa ei ollut aiemmin tullut eteen epäilyjä huumeiden käytöstä tai hallussapidosta.

Tilanne saatiin rauhoittumaan, eivätkä huumeet Kotila-Paason mukaan näy koulussa juuri nyt. Mutta ilmaiseksi se ei tullut.

-Valvontaa tehostettiin välitunneilla. Piti esimerkiksi kieltää useampaa ihmistä menemästä vessaan yhtä aikaa, Kotila-Paaso kertoo.

Tiukemman välituntivalvonnan lisäksi oppilaille kuulutettiin keskusradion kautta suorat sanat: päihteiden käyttö on ehdottomasti kielletty.

Hämeen poliisilaitoksen Ankkuri-tiimi vieraili Hartolassa kaksi kertaa. Tiimin tarkoitus on puuttua varhaisessa vaiheessa nuorten päihteidenkäyttöön ja rikollisuuteen. Tapaamisissa olivat mukana edustajat poliisista, lastensuojelusta, nuorisotoimesta, Yhtenäiskoululta ja Itä-Hämeen opistosta.

Vaikka Ankkuri-tiimin jalkautumiselle ei enää ole tarvetta, syksyn tapahtumat saivat kasvatusalan ammattilaiset toimimaan. Yhtenäiskoulu, Itä-Hämeen opisto ja kunnan nuorisotyö perustivat työryhmän, joka kokoontuu kerran kuussa. Tarkoituksena on, että kaikki nuorisotyötä tekevät toimijat pysyisivät kuulolla toisistaan ja nuorten päihteiden käyttöä voitaisiin ennaltaehkäistä.

-Päihteiden käyttö on aaltoliikettä. Suvantovaihetta seuraa usein levottomampi ajanjakso, Kotila-Paaso toteaa.

Itä-Hämeen opiston rehtori Marita Lehtinen pitää kuukausittaisia tapaamisia hyödyllisinä. Hän korostaa, että opiston alueella päihteiden käyttö on kielletty. Nollatoleranssia yritetään ylläpitää käytännön ratkaisuilla.

-Pyrimme majoittamaan alaikäiset ja yli 18-vuotiaat eri asuntoloihin, kertoo Lehtinen.

Kun kyse on alaikäisistä, on huoltajat pidettävä ajan tasalla. Yhtenäiskoululla pidettiin tammikuussa vanhempainilta, jossa muun muassa esiteltiin aito kannabiskasvi. Faktatietoa päihteistä kertoi Sara Perttunen Myllyhoitoyhdistyksestä.

Jos päihteisiin voi törmätä kesken koulupäivän, miltä tilanne näyttää kunnan nuorisotilassa Nuokulla?

–Rauhalliselta, kertoo 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja ja Nuokun valvoja Sini Pylkkänen. Pylkkäsen mukaan nuorilla on hyvin tiedossa, että Nuokku on päihteetön tila.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö päihteitä käytettäisi. Pylkkänen on toiminut 9 vuotta järjestyksenvalvojana baareissa ja yleisötapahtumissa. Sillä kokemuksella hän sanoo, että Hartolassa liikkuu kannabiksen lisäksi muuntohuumeita ja ekstaasia.

-Olen kuullut, että huumeita diilataan tänne Heinolasta. Ja muuntohuumeitahan voi kuka tahansa ostaa netistä, vaikka olisi alaikäinen, Pylkkänen sanoo.

-Asenne on sellainen, että huumeet ovat hyväksyttyjä. Osa nuorista ei edes pidä kannabista huumeena.

Pysäyttävintä on ehkä se, että huumeista puhuvat myös pienet koululaiset.

-Syksyllä kävin ulkona keskellä työpäivää. Kuulin, kuinka ala-asteikäiset lapset puhuivat etsivänsä huumekätköä (kunnanviraston) pihalla. Soitin koulun rehtorille ja kerroin tilanteesta, Pylkkänen kertoo.

Mitään huumekätköä ei tietenkään löytynyt. Kyse oli lasten mielikuvitusleikistä, mutta siinä oli totuuden siemen.

AO-O

Yksi vastaus artikkeliin “Kannabis huolena Hartolassa”

  1. Mikä tekee huume-epäilystä konkreettisen varsinkin kun huumeita ei löytynyt?
    Pitäisikö ennemmin puuttua siihen että huumemarkkinoita ei valvo kukaan jolloin alaikäisellä mahdollisuus ostaa tavaraa?
    Mahtaa olla loistava tulevaisuus lapsella pienellä paikkakunnalla ja nyt jo huumeidenkäyttäjä-leima otsassa.

Kommentit on suljettu.