Juha Tapio oli yleisömenestys

Helena Mäkinen
HARTOLA

Sysmän Suvisoiton Juha Tapion konsertti meni kaupaksi vauhdikkaasti. Suosittu artisti kävi ohjelmistoa läpi orkesterin kanssa ennen konsertin alkua. Lenkki oli jo juostu.
– Kaiken päivää ja yötä kun ajelee, niin matkan tunkkaisuus pitää aina karistaa jaloista, ettei hengästy keikalla. Sillä konstilla jaksaa olla pirteä.

Juha Tapio kertoi, että tänä kesänä on keikkoja enemmän kuin koskaan. Silti hommasta nautitaan.
– Ei tätä tehtäisi, jos ei olisi kivaa. Levymyyjät mukaan lukien meitä pyörii tässä viitisentoista ihmistä. Orkassa on kahdeksan lavalla ja vielä äänentoisto- ja muut. Nykyään suositaan taustanauhoja ja kovalevyä, mutta minusta on hienoa, kun energia tulee yhdessä soittamisesta.

Mikä inspiroi lauluntekijää?
– Ehkä se on pakko. Eihän laulut pakosta synny, mutta jos tänä kesänä tehdään 40 keikkaa, niin siinä ei jää hirveästi vapaita päiviä ja energiaa luovaan toimintaan. Laulujen teko pitää sitten taas aloittaa tiedostaen. Sille pitää raivata tilaa. Nuorena miehenä jaksoin tehdä kaikkea yhtä aikaa, mutta en jaksa enää. Monesti ensimmäinen kuukausi on tuskaa – ihan sama, miten edelliset biisit on otettu vastaan, nollasta pitää aloittaa. Mutta se on jännää, kaivaudun alitajuntaani ja soittelen kitaraa. Sieltä alkaa jotain löytyä.

Kumpi tulee ensin – sävel vai sanat?
– Se vaihtelee. Parhaimmillaan ne tulevat yhtä aikaa. Pahinta on, jos syntyy sävelmä, josta tykkää ihan hirveästi, mutta siihen ei löydy sanoja. Tuntuu siltä, että mitä tahansa siihen yritän laittaa, niin sävelmän tunnetta en osaa pukea sanoiksi. Tavalliset suomen kielen sanat latistaa sen. Kaikkein paras palkinto on, kun puurtamisen jälkeen kaikki osuu kohdalleen: sävel ja sanat soi yhdessä. Silloin taas rakastan suomen kieltä!

Luetko paljon?
– Kyllä, ja kun teen levyjä, kahlaan ihan tarkoituksella runokirjoja ja kaikkea muuta. Sillä tavalla pysyy vire, sanat pyörivät päässä ja kieli pysyy elävänä. On oikeastaan pakko lukea. Nuorena luin paljon, se antoi sana- ja ilmaisuvarastoa, jota voin hyödyntää ja väännellä ja käännellä lauluja tehdessäni.

Oletko ollut aikaisemmin Hartolassa?
– Muisteltiin orkan kanssa, että on oltu viikonloppukeikalla Krouvin Lavalla vuosia sitten. Heiteltiin frisbeetä ja potkittiin palloa nurmikolla iltaa odotellessa. Tutuilla on mökkejä täällä ja on saatu useita mökkikutsuja, mutta nyt ei ikävä kyllä ole mahdollisuutta ottaa kutsuja vastaan.